«Μήπως η κυρία Πρόεδρος πρέπει να κατέβει από την έδρα της; Να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι που προβάλει μόνο τις απόψεις και τους φίλους της και να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «Την Ελλάδα δε θα τη σώσουν τα μνημόνια. Την Ελλάδα θα τη σώσουν οι μεταρρυθμίσεις! Και εμείς, το μεταρρυθμιστικό κίνημα της χώρας είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές», ενώ παράλληλα ανέφερε «Συνεχίζουμε να προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του Grexit, τα σχέδια Σόιμπλε, είναι ακόμη στα πάνω συρτάρια και περιμένουν τα λάθη μας. Γι’ αυτό και λέμε ότι αυτό που προέχει δεν είναι τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα και οι αντιπολιτευτικές ρητορείες αλλά η σταθεροποίηση της χώρας».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνεδρίαση του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Θα είμαι σύντομος. Άλλωστε νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί και τα ευφυολογήματα. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω και λίγο ασφυκτικά. Από τη μια είναι ο κ. Τσίπρας ευρωπαϊστής από την άλλη ο κ. Μεϊμαράκης κεντρώος κι εγώ στις 2:00 τη νύχτα αναρωτιέμαι ποιος ακριβώς είμαι…

Νομίζω κ. Πρωθυπουργέ, πέρα από τα αλληλοχειροκροτήματα με την κ. Κωνσταντοπούλου, θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση, ως πότε θα την ανέχεστε ως πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στη σημερινή της επιστολή προς τους ηγέτες όλης της υφηλίου κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον συνταγματολόγο ΠτΔ και μιλάει για υπουργούς που εξαναγκάζονται να νομοθετήσουν και για βουλευτές που εξαναγκάζονται να ψηφίσουν! Είναι μια προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε όλους μας. Απέναντι σ’ εσάς κυρίως. Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Η κ. Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να κατέβει από την έδρα της, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι που προβάλει μόνο τις απόψεις της και μόνο τους φίλους της και να περιοριστεί στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Η αλήθεια είναι πάντως πως πολλοί βουλευτές και δυστυχώς και αρκετοί υπουργοί αρέσκονται στις ριζοσπαστικές κενολογίες. Τους ακούμε όλη μέρα να λένε πόσο τους στεναχωρούν τα μέτρα. Πόσο καταλαβαίνουν τον λαό που δεν τα θέλει. Παριστάνουν τα θύματα μιας πολιτικής που με το ζόρι και λάθρα έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη χώρα.

Αν κάτι πρέπει να σας στεναχωρεί κύριοι της κυβέρνησης είναι οι χειρισμοί σας που έφεραν τη χώρα σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από αυτήν που την άφησαν οι προηγούμενοι. Πρέπει να αφήσουμε όλοι μας τις προεκλογικές ρητορείες και να δουλέψουμε και να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να βαφτίζουν την τεμπελιά και την ανικανότητα, αντιμνημονιακό αγώνα. Τολμήστε να πείτε μερικές αλήθειες στην κοινωνία.

Σας άκουσα κ. Τσίπρα να λέτε και σήμερα –και ειλικρινά νόμιζα ότι δεν το κάνατε ξανά αυτό το λάθος- ότι αυτό το πρόγραμμα ‘’εγώ δεν το πιστεύω’’. Είστε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Που το λέτε αυτό; Λέτε στον ελληνικό λαό που πρέπει να πληρώσει το πάπλωμα, που πρέπει να πληρώσει τους φόρους, ότι δεν πρέπει να το κάνει; Ότι δεν έχει περιθώρια αυτό το πρόγραμμα να πετύχει; Δεν είναι μια προσβολή απέναντι στο κόσμο που μας ακούει να λέει ο πρόεδρος της κυβέρνησης ότι σύρεται σ’ ένα πρόγραμμα που ο ίδιος δεν πιστεύει. Είναι άλλο να λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις στο πρόγραμμα κι άλλο να λέει ο πρόεδρος της κυβέρνησης ότι αυτό το πρόγραμμα δεν το πιστεύει.

Εμείς λέμε ήδη, τι πρέπει να αλλάξουμε στο μνημόνιό σας. Μελετάμε- εργαζόμαστε – συζητάμε – προτείνουμε. Κάναμε και χθες ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός Να είσαι χρήσιμος!

Κάντε κι εσείς το ίδιο και αφήστε τη μουρμούρα και την αυτολύπηση. Σαν τα κακομαθημένα πριγκιπόπουλα που τους υποσχέθηκαν μόνο γλέντια και τώρα ξαφνικά πρέπει να πάνε και στον πόλεμο.

Το μνημόνιό σας -που φτάσαμε, να σας λέμε εμείς τι πρέπει να κάνετε με το δικό σας μνημόνιο- το μνημόνιό σας λοιπόν, για να στρώσει, θέλει πολλή δουλειά. Θέλει προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Θέλει σχέδιο και αποφασισμένους ανθρώπους.

Όλοι μπορούν να σκίσουν ένα μνημόνιο. Είμαστε όμως στο σημείο που εσείς πρέπει να εφαρμόσετε το δικό σας μνημόνιο.

Εμείς σας λέμε: Δεν μπαίνουμε στον εμφύλιο των μνημονίων. Την Ελλάδα δε θα τη σώσουν τα μνημόνια. Την Ελλάδα θα τη σώσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές!

Και εμείς, το μεταρρυθμιστικό κίνημα της χώρας, είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές. Ετοιμαστείτε όμως κι εσείς.

Η οικονομία πεθαίνει και δε θα αναστηθεί με συνθήματα.

Τα capital controls που τόσο επιπόλαια προκαλέσατε, έχει διαλύσει τα πάντα. Το είχαν προβλέψει και οι μανάδες κάποιων υπουργών. Και επιτρέψτε μου, είναι ντροπιαστικό το πώς αντέδρασε μια υπουργός όταν αποκαλύφθηκε ότι η οικογένειά της πήρε 200.000 ευρώ από την τράπεζα λίγες μέρες πριν επιβληθούν τα capital controls. 1.010 λέξεις ανακοίνωση και ούτε μια γεμάτη αλήθεια, ούτε μια συγγνώμη!

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι εμείς από τον Μάρτιο είχαμε ζητήσει από τους υπουργούς και τους βουλευτές να φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα. Δεν νοείται βουλευτής να έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό και πρέπει ο πολιτικός κόσμος να έχει τα λεφτά του στην Ελλάδα και να παίρνει το ρίσκο που παίρνουν όλοι οι πολίτες της χώρας. Το έκαναν; Οι βουλευτές και κυρίως εκείνοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας έφεραν τα λεφτά τους στη χώρα; Ή ο κόσμος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αλλά οι πολιτικοί ας έχουν και μια καβάτζα στο εξωτερικό;

Όχι άλλα ψέματα λοιπόν. Όχι άλλες υπεκφυγές. Αλήθεια και πραγματικότητα. Μην κοροϊδεύετε ακόμη και τώρα τους πολίτες.

Άκουσα και σήμερα τους υπουργούς να λένε «καμία φορολογία για τους αγρότες», «καμία περικοπή στις συντάξεις». Μα αφού άλλα έχετε αποφασίσει και άλλα έχετε συμφωνήσει. Γιατί συνεχίζετε την κοροϊδία; Το ψέμα δε γεννάει ελπίδα, τουλάχιστον όταν δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο..

Και για να πάμε στο μεγάλο θέμα της οικονομίας. Δεν μπορείτε να λέτε ότι οι τράπεζες λειτουργούν όταν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις – αυτές δηλαδή που φέρνουν χρήμα στη χώρα δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτη ύλη. Ζητάει έγκριση μια εταιρία για να πληρώσει 500 χιλιάδες σε προμηθευτές και παίρνει έγκριση για 5.000.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν μπει σε αναγκαστική αργία, πληρώνονται έναντι, περνούν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα, αλλά νομίζω ότι εσείς κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης πάψατε να μετράτε τους ανέργους από τον Ιανουάριο.

Και στο κράτος επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Η κοινωνία αγκομαχά και ορισμένοι υπουργοί προσλαμβάνουν στελέχη. Κομματικά στελέχη, φίλους και συγγενείς. Δεκάδες νέες προσλήψεις στο υπουργείο Αμύνης, έγραφαν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Και σε μια περίοδο που η διεθνής εικόνα της χώρας έχει συντριβεί, ο κ. Παππάς μαθαίνουμε ότι αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία εννέα Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό όχι για να κάνει περικοπές δαπανών αλλά για να κάνει τις δικές του τοποθετήσεις. Αποφασίστηκε δηλαδή η μετακίνηση 39 ατόμων εκ των οποίων οι 16 είναι θέσεις προϊσταμένων. Ρωτάμε λοιπόν: Αυτοί που φεύγουν είναι όλοι τους ανεπαρκείς; Πότε κρίθηκαν; Πώς και από ποιον; Και αυτοί που έρχονται; Είναι όλοι τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή έχει γίνει κανένα λάθος;

Πάμε όμως στη μεγάλη εικόνα. Να σας πούμε τι θα κάνουμε εμείς. Το Ποτάμι. Εμείς πρωτοστατήσαμε για τη σωτηρία της χώρας μετά το διχαστικό δημοψήφισμα. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό και είμαστε διπλά υπερήφανοι που μας το αναγνωρίζουν άνθρωποι που μέχρι χθες έβλεπαν με καχυποψία το Ποτάμι.

Συνεχίζουμε όμως να προειδοποιούμε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του grexit, τα σχέδια Σόιμπλε δηλαδή, είναι ακόμη στα πάνω συρτάρια. Περιμένουν τα λάθη μας και γι’ αυτό και λέμε ότι αυτό που προέχει δεν είναι τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα και οι αντιπολιτευτικές ρητορείες, αλλά η σταθεροποίηση της χώρας.

Έκανα όμως μια αναφορά στον κ. Παππά και οφείλω να δώσω μια συνέχεια. Έφερε σήμερα έναν νόμο για τα κανάλια. Ποια είναι η άποψή μας; Πολύ αργήσατε: Σας είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι το Ποτάμι θα είναι μαζί σας στη μάχη αν είστε αποφασισμένοι να συγκρουστείτε όντως με τη διαπλοκή και να σπάσετε το τρίγωνο πολιτικής-τραπεζών-media. Παντού πρέπει να μπουν κανόνες και όλοι πρέπει να πληρώσουν. Όμως στον νόμο λέτε ότι εσείς θα αποφασίσετε πόσα κανάλια θα έχουν άδεια. Γιατί να μην αποφασίσει το ΕΣΡ -μιας ανεξάρτητης Αρχής- όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου; Γιατί είναι θέμα του εκάστοτε υπουργού να αποφασίζει πόσα θα είναι τα κανάλια που θα εκπέμπουν στη χώρα. Το αναφέρω, γιατί το θέμα δεν είναι να περιορίσουμε τη διαπλοκή των άλλων και να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη διαπλοκή. Να αντικαταστήσουμε δηλαδή τα συμφέροντα με δικά μας συμφέροντα. Το θέμα είναι -και νομίζω ότι εκεί πρέπει να ενωθούμε- να δώσουμε μια μάχη για να τελειώσουν τα παιχνίδια με τους πονηρούς που νομίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν είτε την πληροφόρηση, είτε τα δημόσια έργα, είτε τη ροή του χρήματος. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται καθαρό παιχνίδι και όχι να υπάρχει η αίσθηση ότι προσπαθείτε να χτίσετε ένα δικό σας καθεστώς. Και φοβάμαι ότι πολλές δικές σας ενέργειες μαρτυρούν ότι πάτε να στήσετε ένα δικό σας καθεστώς και στα media.

Για να ολοκληρώσω. Ακούω μερικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψιθυρίζουν συχνά: το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ας πάρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και ας φύγουμε. Εμείς λέμε ότι δεν θα φύγουμε. Οι κερκόπορτες δεν θα ανοίξουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει και να παλέψει μέσα στην Ευρώπη.

Με ένα Ποτάμι ορμητικό, καθαρό και ζωογόνο, απέναντι σε ένα στείρο πολιτικό τοπίο. Με νέες δημιουργικές δυνάμεις στο προσκήνιο, με νέα πρόσωπα, νέες αξίες. Μπορούμε; Εμείς λέμε «ναι, μπορούμε».