Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Γιούρι Μπορίσοβιτς Μίλνερ που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του Διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών είναι επίσης γνωστός για την αγάπη του για το Διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γονείς του τον ονόμασαν Γιούρι προς τιμήν του θρυλικού ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε από τα σύνορα της Γης. Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης ζωής και μάλιστα κάποιου προηγμένου πολιτισμού.

Θέλουμε να τους… ακούσουμε

Το πρόγραμμα ονομάζεται Breakthrough Listen και οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια. Σε πρώτη φάση ο Μίλνερ προσέφερε 100 εκ. δολάρια με τα οποία οι ερευνητές αναμένεται να δεσμεύσουν για δική τους χρήση χιλιάδες ώρες λειτουργίας αυτών των τηλεσκoπίων. Η έρευνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν θα επικεντρωθεί μόνο στον γαλαξία μας αλλά σε περίπου 100 γαλαξίες. Στόχος είναι να εντοπιστούν σήματα που προέρχονται από νοήμονες πολιτισμούς. Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε τη Δευτέρα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου με κεντρικό ομιλητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και άλλοι διάσημοι επιστήμονες όπως o βρετανός αστρονόμος Μάρτιν Ρις και ο αμερικανός αστρονόμος Φράνκ Ντρέικ, εκ των πρωτοπόρων των ερευνητικών προσπαθειών εντοπισμού προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών όπως το πρόγραμμα SETI. «Το νέο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυξάνει τις ελπίδες για την απάντηση του ερωτήματος σχετικά με το αν ο άνθρωπος έχει παρέα στο Σύμπαν. Ηρθε η ώρα να δεσμευτούμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος. Ο άνθρωπος έχει βαθιά ανάγκη να εξερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει. Επιπλέον είναι κοινωνικό ον έτσι είναι σημαντικό για εμάς να μάθουμε αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν» ανέφερε στην ομιλία του ο Χόκινγκ. Ο Μίλνερ χρηματοδοτεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα, με την ονομασία Breakthrough Message, το οποίο έχει στόχο τη σύνταξη ενός μηνύματος που θα μπορούσαν να μεταδώσουν οι γήινοι στο Διάστημα.