Το ρομποτικό όχημα Philae το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko από τον περασμένο Νοέμβριο «σιώπησε», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάζονται για την αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το Philae που ήταν το πρώτο όχημα το οποίο προσεδαφίστηκε σε κομήτη, εμφάνισε προβλήματα κατά την προσεδάφισή του. Αναπήδησε επάνω στην επιφάνεια του 67Ρ και τελικώς προσγειώθηκε σε μια θέση πολύ σκοτεινή με αποτέλεσμα ο ήλιος να μην μπορεί να φθάσει στους ηλιακούς συλλέκτες του.

Ξύπνησε αλλά. .. ξανακοιμήθηκε

Μετά από μήνες… ύπνου το όχημα φάνηκε ότι «ξύπνησε» τον Ιούνιο καθώς ο κομήτης μετακινήθηκε πιο κοντά στον ήλιο. Η τελευταία επαφή του με τη Γη ήταν στις 9 Ιουλίου. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι κάποιος παράγοντας – πιθανώς η έκλυση αερίων από την επιφάνεια του κομήτη – πιθανότατα το… κούνησε ξανά.

«Το προφίλ του πόσο δυνατά πέφτει ο ήλιος και σε ποια πάνελ του οχήματος έχει αλλάξει από τον Ιούνιο στον Ιούλιο και αυτό δεν φαίνεται να εξηγείται μόνο από τη διαδοχή των εποχών στον κομήτη» ανέφερε ο Στέφαν Ούλαμεκ, επικεφαλής προγράμματος του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR).

H κεραία του Philae φαίνεται ότι έχει συναντήσει εμπόδια ενώ ένας από τους αναμεταδότες του πιθανότατα σταμάτησε να λειτουργεί, σημειώνουν τα μέλη της ομάδας της αποστολής Rosetta.