Ζέπελιν hi-tech για στρατιωτικούς σκοπούς με χωρητικότητα 200 ατόμων ετοιμάζει η Ρωσία. Το Atlant, όπως ονομάζεται το καινοτόμο αερόπλοιο, θα έχει μήκος 130 μέτρα και θα συνδυάζει τελευταίες τεχνολογίες αεροσκαφών, hovercraft (των φουσκωτών σκαφών που «γλιστρούν» στην επιφάνεια του νερού) και ζέπελιν. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Augur RosAeroSystems, για την απογείωση του Atlant δεν απαιτείται αεροδιάδρομος, ενώ η προσγείωσή του θα μπορεί να πραγματοποιείται σε ξηρά και νερό. Το αερόπλοιο θα μπορεί να μεταφέρει περί τους 200 επιβάτες και φορτίο βάρους 60 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του θα κυμαίνεται από 140 χλμ./ώρα (για τη μεγάλη εκδοχή του) ως 170 χλμ./ώρα (για τη μικρότερη εκδοχή του) και θα είναι κατασκευασμένο ώστε να πραγματοποιεί πτήσεις υπό αντίξοες συνθήκες, όπως π.χ. στους -40 βαθμούς Κελσίου.
Το φουτουριστικό ζέπελιν θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς υπολογιστικών συστημάτων. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μιχαήλ Ταλέσνικοφ δήλωσε ότι η πρώτη φάση του πρότζεκτ πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επόμενο βήμα θα είναι η πραγματοποίηση ελέγχων από ειδικούς ούτως ώστε το πρότυπο αερόπλοιο να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις του.
Το κόστος του «κόκκινου» ζέπελιν υπολογίζεται στα 15 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Ενα πραγματικά οικογενειακό αυτοκίνητο!
Ονομάζεται Excellence Child Seat Concept και αποτελεί το νέο πρότζεκτ της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo για τη δημιουργία ενός πραγματικά οικογενειακού οχήματος.
Η ιδέα βασίζεται στην αποδόμηση του κλασικού σαλονιού του αυτοκινήτου και την αναδιαμόρφωσή του με επίκεντρο το παιδικό καθισματάκι το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στη θέση του συνοδηγού.
Το concept των Σουηδών επικεντρώνεται σε ένα περιστρεφόμενο παιδικό κάθισμα, το οποίο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να στρέφεται ώστε να κοιτάζει είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω. Ως την ηλικία των τεσσάρων ετών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα παιδικά καθίσματα θα πρέπει να κοιτάζουν προς τα πίσω, καθώς η αδυναμία των μυών του λαιμού να στηρίξουν σωστά το δυσανάλογα μεγάλο για το σώμα τους κεφάλι απαιτεί μια θέση που να προσφέρει στήριξη και ασφάλεια εν κινήσει για την αποφυγή ατυχημάτων.
Το έξυπνο σύστημα επιτρέπει στη μητέρα να κάθεται άνετα στο πίσω κάθισμα και να παρακολουθεί το μωρό. «Το να μπορεί κανείς να διατηρεί οπτική επαφή με το παιδί του από το πίσω κάθισμα ή να μπορεί π.χ. να του κρατάει το μπιμπερό θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή πολλών γονιών» αναφέρει η Τίσα Τζόνσον, επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού της Volvo Car Concepts and Monitoring Centre.
To οικογενειακό «περιβάλλον» θα μπορούσε να ενσωματωθεί μελλοντικά στο μοντέλο της XC90, ωστόσο για την ώρα η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις.
Εσείς πόσο ήπιατε;
Μια νέα εφαρμογή η οποία προειδοποιεί τον χρήστη αν έχει ξεπεράσει το ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο κατανάλωσης αλκοόλ δημιούργησαν ειδικοί.
Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «BMJ Innovations», το app Alcohol Traker, πέρα από ενημερώσεις γύρω από την περιεκτικότητα ποτών σε αλκοόλ, προσφέρει πολύτιμες συμβουλές, αλλά και μια σειρά από links τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με πρόβλημα κατάχρησης να αποφύγουν τους κινδύνους που συνοδεύουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να εισαγάγει τον αριθμό των ποτών που έχει καταναλώσει. Οταν αγγίξει το ημερήσιο ή το εβδομαδιαίο όριο, το app τού στέλνει μια προειδοποίηση.
Ακόμη, με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου ο χρήστης μπορεί να διαπιστώσει αν η συχνότητα με την οποία καταναλώνει αλκοόλ θα μπορούσε να θέσει τον ίδιο αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο.

Αδιάβροχες…κάλτσες

Ενα ζευγάρι κάλτσες από υδροφοβικό υλικό δημιούργησε ο Αμερικανός Τζάσπριτ Σάιν από το Ντιτρόιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάλτσες Five Water διαθέτουν στην ύφανσή τους υδροφοβικά μόρια με αποτέλεσμα να μη μουσκεύονται ακόμη και αν ο κάτοχός τους πατήσει μέσα σε μια λιμνούλα με νερό.
Ο Σάιν αναφέρει ότι οι υπάρχουσες αδιάβροχες κάλτσες έχουν μια λαστιχένια αίσθηση και ενισχύουν την εφίδρωση στα πόδια. Αντίθετα, οι Five Water Socks λόγω των ενσωματωμένων υδροφοβικών μορίων επιτρέπουν στο νερό ή στον ιδρώτα να «δραπετεύει» από τις κάλτσες.

«Οι παραδοσιακές κάλτσες απορροφούν το νερό δυσκολεύοντας το περπάτημα ή τα σπορ, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μυκήτων»
εξηγεί ο επινοητής τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ