Ο αντιπρόεδρος της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης στο Ριάντ δήλωσε πως το λιμάνι Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο μαχητών που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία. Προηγήθηκαν μέρες μαχών με τους παραστρατιωτικούς αντάρτες Χούτι.

Κάτοικοι και ντόπιοι μαχητές δήλωσαν πως συγκρούσεις συνεχίζονται στην επαρχία Ταουάχι στα δυτικά της πόλης για την εκδίωξη των Χούτι από ένα από τα τελευταία τους οχυρά.

Το Άντεν υπήρξε εστία μαχών αφότου οι Χούτι άρχισαν να πολιορκούν την πόλη τον Μάρτιο, όταν ήταν η έδρα της κυβέρνησης η οποία κατέφυγε στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία.

Κάποτε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, το Άντεν βρίσκεται κοντά στη ναυτιλιακή γραμμή Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, μία μεγάλη ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο και προωθήθηκαν προς τη νότια και ανατολική Υεμένη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε αυτό που υποστηρίζουν πως είναι μία επανάσταση εναντίον μίας διεφθαρμένης κυβέρνησης και των σκληροπυρηνικών σουνιτών μουσουλμάνων μαχητών.

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, που άρχισε να εξαπολύει πριν από τρεις μήνες ο αραβικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ανάγκη από κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Άλι Αλ-Αχμέντι, εκπρόσωπος των ντόπιων μαχητών στο Άντεν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως δεκάδες μαχητές Χούτι παραδόθηκαν στους μαχητές καθώς έχασαν έδαφος.

Η προώθηση ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, όταν ντόπιοι μαχητές κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, την επόμενη ημέρα το κυριότερο λιμάνι και στη συνέχεια τη μία περιοχή μετά την άλλη.

Μαχητές δήλωσαν πως προωθούνται προς την αεροπορική βάση Άναντ 60 χλμ. βόρεια του Άντεν, με υποστήριξη από αεροπορικά πλήγματα.

Ωστόσο, κατά τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ, τρόφιμα και βασικές προμήθειες έχουν αποκλειστεί σε σημεία ελέγχου των Χούτι στα περίχωρα της πόλης, δήλωσαν κάτοικοι.