Έξω από τις αστικές περιοχές σκοπεύει να μεταφέρει η Βουδαπέστη τους καταυλισμούς προσφύγων, ώστε οι κάτοικοι «να μην ενοχλούνται από τις μάζες προσφύγων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιτελάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, Γιάνος Λαζάρ.

Παράλληλα, η κατασκευή του αμφιλεγόμενου φράχτη στα νότια σύνορα συνεχίζεται, με τη συμβολή στρατιωτών και φυλακισμένων.

Όπως ανέφερε ο Λαζάρ, οι καταυλισμοί θα μεταφερθούν στις παρυφές των αστικών περιοχών, διευκρινίζοντας πως η θέση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν πλέον καταυλισμοί σε κατοικημένες περιοχές.

Ένας από τους καταυλισμούς, εξήγησε ο Λαζάρ, θα μεταφερθεί στα σύνορα με τη Σερβία «ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι από τις μάζες προσφύγων» όπως είπε.

Από την αρχή του χρόνου, οι ουγγρικές αρχές έχουν καταγράψει 81.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά (σχεδόν όλοι από τα σερβικά σύνορα).

Η Βουδαπέστη είχε δει εδώ και χρόνια άνοδο εθνικιστικών και ξενοφοβικών συναισθημάτων, αρκετά πριν την επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη – σήμερα, το ξενοφοβικό κόμμα Fidesz είναι δεύτερο κόμμα στην ουγγρική Βουλή.