Απαγορεύθηκε λόγω κλιματικής αλλαγής η αλιεία στην Αρκτική

Οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών που περιβάλλουν τον Αρκτικό Ωκεανό συμφώνησαν να απαγορεύσουν την αλιεία στα διεθνή ύδατα της Αρκτικής μέχρι να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ιχθυαποθέματα.

Οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών που περιβάλλουν τον Αρκτικό Ωκεανό συμφώνησαν να απαγορεύσουν την αλιεία στα διεθνή ύδατα της Αρκτικής μέχρι να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ιχθυαποθέματα.

Αλιευτική δραστηριότητα δεν υπάρχει ακόμα σε αυτή την περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς ο πάγος συνεχίζει να φράζει το δρόμο των αλιευτικών. Ωστόσο η παγκόσμια θέρμανση σταδιακά ανοίγει τον δρόμο -σε λίγα χρόνια, ο ωκεανός θα μένει ελεύθερος από πάγο τα καλοκαίρια.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας αναγκάζει πληθυσμούς ψαριών να μεταναστεύουν βορειότερα, και η αλιευτική βιομηχανία δεν θα έχανε την ευκαιρία να απλώσει δίχτυα στον βορρά.

Αυτό πρέπει να εμποδιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν επιστημονικές μελέτες και να καθοριστεί διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, συμφώνησαν την Πέμπτη στο Όσλο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία υπάγεται το αρκτικό νησί της Γροιλανδίας.

Οι ωκεανοί… βράζουν

Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεωρολογίας και της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ ότι η επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις πριν από 135 χρόνια.

«Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα μοτίβα της μετανάστευσης ιχθυαποθεμάτων» δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών κατά την υπογραφή της διακήρυξης στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία δεν απαγορεύει πάντως την αλιεία σε χωρικά ύδατα, όπως η θάλασσα του Μπάρενς στην οποία επιχειρούν ρωσικά αλιευτικά.

Πέρα από τη διακήρυξη του Όσλο, μια άλλη θετική εξέλιξη ήρθε τον περασμένο Μάιο, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας υιοθέτησε μια σειρά πρωτοκόλλων για τα πλοία που περνούν από την Αρκτική και την Ανταρκτική και αφορούν μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό των σκαφών και την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science