Την Παρασκευή 17 Ιουλίου ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μίλησε στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για τις τράπεζες και την οικονομία.{{{ audio1 }}}

Τη διαβεβαίωση ότι τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν αλλάζουν ο περιορισμός στις αναλήψεις και το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, ενώ σήμερα Παρασκευή θα διευκρινιστεί εάν θα μπορεί κάποιος να λάβει σωρευτικό το ποσό που δικαιούται.

«Δεν μπορεί δηλαδή να πηγαίνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο. Ό,τι γινόταν, θα γίνεται. Απλώς διευρύνεται ο κύκλος παροχής υπηρεσιών, με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό» είπε.

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις ο κ. Μάρδας ανέφερε πως εάν κάποιος έχει μία προθεσμιακή κατάθεση και λόγω ανάγκης θέλει να τη σπάσει, μπορεί να το κάνει, να πληρώσει δηλαδή τις υποχρεώσεις του, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να το ανανεώσει ή να το βάλει στον τραπεζικό λογαριασμό.

Για τις επιταγές, είπε ότι τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό και δεν γίνεται ανάληψη μετρητών. «Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, «μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εφοπλιστές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, μόλις οι τράπεζες ανοίξουν τότε θα είναι δυνατή και η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες. «Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του» είπε.

Τέλος, για τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου ο κ. Μάρδας είπε ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. «Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα».

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών δήλωσε:

Για τις τράπεζες και τη λειτουργία τους

«Από Δευτέρα ανοίγουν όλες οι τράπεζες και παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία, αλλά μόνο όσες διακινούν χρήμα σε λογιστική μορφή, δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό. Δεν μπορεί δηλαδή να παίρνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο. Ό,τι γινόταν, θα γίνεται. Απλώς διευρύνεται ο κύκλος παροχής υπηρεσιών, με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό. Τα πάντα θα γίνονται έτσι. Αν έχετε π.χ. και μια προθεσμιακή κατάθεση και έχετε ανάγκες και θέλετε να κάνετε ένα μερικό σπάσιμο, μπορείτε να το κάνετε και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και το υπόλοιπο να το ανανεώσετε ή να το βάλετε στο λογαριασμό στην τράπεζα.

Για τις επιταγές, κινούνται κανονικά. Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Τα λεφτά (από τις επιταγές) μπαίνουν σε λογαριασμό (δεν γίνεται ανάληψη μετρητών).

Μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εφοπλιστές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν (μπορούν να πάρουν και μετρητά στο χέρι).

Το 60άρι το παίρνει κάποιος κανονικά. Αν κάποιος δεν το πάρει 2-3 μέρες, μπορεί στις τρεις μέρες να πάρει 180 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που συζητάμε και θα διευκρινιστεί σήμερα.

Κανονικά και οι θυρίδες, δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Το πρόβλημα ως τώρα ήταν ότι είναι κλειστές οι τράπεζες. Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του. Τις πρώτες μέρες, αν υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβαση του κόσμου στις θυρίδες, θα πρέπει οι τράπεζες να το δουν, επειδή δεν είναι υπόθεση 10 λεπτών, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Να δίνουν π.χ. ραντεβού.

Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες.

Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει χρήματα. Εκεί, υπάρχει μια φραγή.»

Για την οικονομία σήμερα και το 2009

«Αν σκεφθείτε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μια περίοδο ύφεσης και χάσαμε περίπου 60 δις από το ΑΕΠ, αρχίζουμε τώρα από το μείον 60, ως το Δεκέμβριο του 2014. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η χρονιά, είναι λίγο δύσκολο να το προβλέψουμε. Θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα το Σεπτέμβριο.»

Για τις συναλλαγές μέσω Internet

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, διότι δεν λύνονται όπως τα υπόλοιπα της αγοράς που θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγάλουμε. Σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες κτλ. και έτσι θα βγει υπουργική απόφαση και θα τα λύσουμε.»