Στον Εισαγγελέα οδηγούνται 14 άτομα τα οποία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων το βράδυ της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε Σύνταγμα και Εξάρχεια, ενώ άλλα 12 συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο για γκράφιτι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους συλληφθέντες που κατηγορούνται για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών συμπεριλαμβάνονται δυο Πολωνοί, ένας υπήκοος Αλβανίας και ένας υπήκοος Ιταλίας, ενώ στο Θησείο και οι 12 είναι αλλοδαποί από Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία και Γαλλία.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής προκλήθηκαν ζημιές σε προσόψεις καταστημάτων, ΑΤΜ ενώ πυρπολήθηκαν δυο τουλάχιστον οχήματα εκ των οποίων το ένα βαν του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 13 άτομα.

Αργότερα και πιο συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν δρόμοι κοντά στην πλατεία Εξαρχείων και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μια σύλληψη ατόμου στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας.

Επίσης στις 19.00 της Τετάρτης και ενώ ξεκινούσε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μια ομάδα κουκουλοφόρων – περίπου 30 άτομα – εισέβαλε στο αμαξοστάσιο του Ηλεκτρικού στο Θησείο και άρχισε να κάνει γκράφιτι με σπρέι. Επενέβησαν οι αστυνομικοί οι οποίοι συνέλαβαν 12 άτομα.

Ακόμη λίγο πριν την έναρξη των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας οι αστυνομικοί προχώρησαν στην πλατεία Κουμουνδούρου σε τέσσερις προσαγωγές ατόμων τα οποία, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, σχεδίαζαν καταδρομική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναρτήσουν ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε «Ραντεβού στα Βρυξελλάδικα». Μαζί τους ήταν και άλλα άτομα τα οποία διέφυγαν και εκτιμάται πως ήταν μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας.

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «το όργιο καταστολής ενάντια στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Χωρίς κανένα πρόσχημα, δυνάμεις των ΜΑΤ και Δίας κυνήγησαν το συγκεντρωμένο κόσμο έως το μετρό Συγγρού-Φιξ, ρίχνοντας χημικά εντός του σταθμού, χτυπώντας και προπηλακίζοντας κόσμο, προβαίνοντας σε ανθρωποκυνηγητό στα στενά».

Επιπλέον αναφέρει ότι την ίδια ώρα, το κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων παρέμενε κλειστό με φοιτήτριες και φοιτητές εγκλωβισμένες /ους μέσα, ενώ αργότερα το βράδυ σημειώθηκαν τελείως αδικαιολόγητα αστυνομικά πογκρόμ στην περιοχή.

«Πρόκειται για σκηνές τις οποίες θεωρούσαμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας. Φαίνεται πως όχι. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά» τονίζεται στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε εκ νέου την άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «Δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι πήραν πάνω την υπόθεση της ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για το μεγαλειώδες ΟΧΙ, οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες τεράστιας ανεργίας και απαξίωσης εξακολουθούν να ελπίζουν και να διαθέτουν τους εαυτούς τους στον αγώνα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, να γίνονται ο σάκος του μποξ και το εύκολο θύμα για την κρατική καταστολή».