Την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού σηματοδοτεί η διήμερη επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο την πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γιούνγκερ με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζί ενώ θα συμμετάσχει και σε γεύμα των δύο ηγετών στο Σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα συζητήσουν τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας και το πως η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη.

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι τα ενεργειακά ζητήματα και βεβαίως η πρόοδος των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στον κύριο Γιούνγκερ επιφυλάχθηκε υποδοχή αρχηγού Κράτους αφού αύριο θα απευθυνθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής και θα συναντήσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή.

Τον συνοδεύει ο επίτροπος για την ανθρωπιστική κρίση κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Χάρης Γεωργιάδης: Πανέτοιμη η Κύπρος να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Την ώρα που έφτανε ο κ. Γιούνγκερ στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη να συμβάλλει στο πρόγραμμα γέφυρα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η εκταμίευση των χρημάτων όπως είπε θα πάρει καιρό ενώ οι ανάγκες της Ελλάδος είναι τόσο πιεστικές που αν δεν καλυφθούν αυτήν την στιγμή θα αποτελούν πράξη χρεοκοπίας.

Σημείωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η Κύπρος θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδας με γεφυρωτικό πρόγραμμα όπως το χαρακτήρισε κάτι όμως το οποίο, όπως είπε, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησεις για τα άρθα του νέου μνημονίου για την Ελλάδα


Εκείνο που έχει σημασία είναι η επιφυλάξεις και οι αμφιβολίες που διατηρεί η Κύπρος για την ορθότητα κάποιων από τα άρθρα του νέου μνηνομίου.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα φορολογικά τονίζοντας ότι η επιβολή νέων φορολογιών αποτελεί προσέγγισε που δεν μπορεί να δώσει διέξοδο σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Είναι η χειρότερη μορφή λιτότητας στη χειρότερη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά.

Αφιξη Γιούνκερ με δύο ισχυρότατες εκρήξεις και δύο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας


Λίγο πριν την άφιξη του κ. Γιούνκερ στην Κύπρο δύο ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν τις βρετανικές βάσεις. Τι είχε συμβεί; Δύο πύραυλοι αποκολήθηκαν από μαχητικό τορνεϊντο και έπεσαν στο δίαυλο των βρετανικών βάσεων χωρίς να εκραγούν. Εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία έφτασαν αμέσως στην Κύπρο και κατέστρεψαν με ελεγχόμενες εκρήξεις τους πυραύλους.

Ετσι η σημερινή άφιξη του κ. Γιούνγκερ προκαλεί και δύο διαδηλώσεις στην Κύπρο. Η μία από τους κατοίκους της περιοχής ακρωτηρίου των βρετανικών βάσεων οι οποίοι ζητούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας από τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τις κατοικημένες περιοχές και η άλλη έξω από την κυπριακή Βουλή από συνδικαλιστικές οργανώσεις εναντίον της επίσκεψης Γιούνκερ και για την εντεινόμενη πολιτική σκλήρυνση της λιτότητας που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την φτώχεια και την κοινωνική ανιστότητα.