Η αποστολή New Horizons της NASA έστειλε τα ξημερώματα της Τετάρτης το σήμα που επιβεβαιώνει ότι επέζησε από το πρώτο κοντινό πέρασμα του Πλούτωνα. Σε αναμονή για εικόνες και δεδομένα. Συγχαρητήρια από Μπαράκ Ομπάμα και Στίβεν Χόκινγκ.

«Ο Πλούτωνας δέχθηκε τον πρώτο του επισκέπτη! Ευχαριστώ NASA – πρόκειται για μια υπέροχη μέρα για την ανακάλυψη και για την αμερικανική ηγεσία» ήταν το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter.

Τα συγχαρητήρια του Στίβεν Χόκινγκ προς τη NASA

«Είμαι ζωντανό»

Στις 03.52 ώρα Ελλάδας, ραδιοτηλεσκόπιο έξω από τη Μαδρίτη που συμμετέχει σε δίκτυο της NASA έλαβε επιβεβαίωση ότι το New Horizons δεν παρουσίασε προβλήματα καθώς εκτελούσε μια προγραμματισμένη σειρά παρατηρήσεων στον Πλούτωνα και τον δορυφόρο του Χάροντα.

Με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, και σε απόσταση μόλις 12.500 χιλιομέτρων από τον Πλούτωνα, το σκάφος θα μπορούσε να είχε καταστραφεί από σωματίδια πάγου και σκόνης που μπορεί να υπήρχαν στην πορεία του.

Στη διάρκεια της πιο κρίσιμης φάσης μιας αποστολής εννέα ετών, το New Horizons είχε πάψει να επικοινωνεί με τη Γη για λίγες ώρες προκειμένου να εστιαστεί στον στόχο.

Το σκάφος πρέπει να έχει αρχίσει πλέον τη μετάδοση δεδομένων, τα οποία χρειάζονται 4 ώρες και 25 λεπτά για να διανύσουν με την ταχύτητα του φωτός τα 4,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τη Γη.

Οι πρώτες εικόνες αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα Τετάρτη. Η μετάδοση όλων των δεδομένων, όμως, θα απαιτήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 16 μήνες.

Newsroom ΔΟΛ