Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να λάβουν οι διατάξεις για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν κατατεθούν σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε μέχρι το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.

Η έναρξη του μέτρου θα γίνει από τη δημοσίευση του νέου νόμου (Ιούλιος), ενώ θα εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες με ανάπηρα παιδιά.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δέσμευση η οποία αναμένεται να διατυπωθεί στο νομοσχέδιο.

Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ότι η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.

Στις προωθούμενες αλλαγές θα περιλαμβάνονται ακόμα η κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019, η αναλογική σύνταξη για όσους βγαίνουν πριν από το 67ο έτος και μέχρι τη συμπλήρωσή του, η αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από το 4% στο 6%, αλλά και μειώσεις των επικουρικών συντάξεων μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6%, η οποία θα έχει αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2015.

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του κανονισμού της Βουλής για την εισαγωγή νομοσχεδίου που έχει σχέση με τα ασφαλιστικά αιτείται έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση την οποία θα εγκρίνονται οι αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο. Αυτό αποτελεί ένα νέο «γρίφο» για την κυβέρνησης, αφού το ανώτατο δικαστήριο είναι προς το παρόν ακέφαλο, δεν έχει δηλαδή ακόμα επιλεγεί ο νέος πρόεδρός του με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Εκτιμάται ότι το θέμα θα λυθεί με ερμηνευτικές διατάξεις του κανονισμού, αφού ο χρόνος είναι ασφυκτικός και ως το βράδυ της Τετάρτης πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι συγκεκριμένες διατάξεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής.