Σε απεργία 24 ωρών προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, διοργανώνοντας απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα και επαρχία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ εστιάζει στην ανάγκη να μην ψηφιστεί το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές. Επιπλέον, καλεί Ομοσπονδίες και σωματεία σε Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας για αύριο Τρίτη.

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη προσανατολίζεται και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, σημειώνοντας:

«Λίγες μόνο ημέρες μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 όπου το 62% των Ελλήνων ψήφισε «ΟΧΙ» στα νέα μέτρα, διαπιστώνουμε πως το δημοψήφισμα ήταν σαν να μην έγινε ποτέ».

ΕΚΠΑ: Και οι διοικητικοί υπάλληλοι στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη ανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καλεί τους διοικητικούς υπαλλήλους να πάρουν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, με προσυγκέντρωση στην Κοραή, στις 11:00.

«Συντασσόμαστε με όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων. Δεν δεχόμαστε την επιβολή μέτρων, που το μόνο που διασφαλίζουν είναι τη δική μας εξαθλίωση και τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι δικές μας ανάγκες και επιθυμίες είναι το μόνο κριτήριο που αναγνωρίζουμε. Προασπίζουμε τις δικές μας ζωές και το δικό μας μέλλον» ανέφεραν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια στιγμή, σε εγρήγορση, «ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και απόδοσής του» είναι οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, με αφορμή την επανεξέταση της νομοθεσίας που προέβλεπε επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν σε διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους, οι πρυτανικές Αρχές αναφέρουν ότι με τον σχετικό νόμο «αποκαταστάθηκε στην περίπτωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μία κραυγαλέα αδικία: Αυτή της εξαρχής αθεμελίωτης εισήγησης περί του αριθμού και των κλάδων του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού» με απόδειξη «την αντικειμενική υποβάθμιση σειράς υπηρεσιακών λειτουργιών του Ιδρύματος κατά το διάστημα της αδίστακτης αποψίλωσής του από τόσα έμπειρα και ικανά στελέχη».

Οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι από την κοινή δήλωση του συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης «προκύπτει σαφώς η δυνατότητα της πολιτείας να χειρισθεί το θέμα με σύνεση και λογική, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος».

Με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα νοσοκομεία η 24ωρη απεργία

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης αποφάσισε να συμμετάσχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης τα μέλη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση για το νόμο Αττικής στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κατηγορούν την κυβέρνηση για μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζουν επίσης ότι το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας θα οδηγήσει σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κατάργηση και υποβάθμιση μονάδων, απολύσεις, περικοπές μισθών και μείωση παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν απεργούν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο

Παράλληλα, την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί-μέλη του Φαρμακευτικού και Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ).

Πρόκειται για φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο που διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Στην ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να συμβάλλει «σε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των πολιτών» και δηλώνει την στήριξή του στην Ελλάδα, στις δύσκολες ώρες που περνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε έκτακτη συνεδρίαση του χθες, Δευτέρα, προκήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία αντιδρώντας στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που συνεπάγεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, όσο και στη διεύρυνση των καναλιών διανομής και διάθεσης των φαρμάκων.