Πέθανε σε ηλικία 55 ετών ο πρόεδρος της Nintendo, Σατόρου Ιτάβα, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ο Ιτάβα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση το περασμένο έτος και είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του στην εταιρεία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Ο Σατούρο είχε αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Nintendo το 2000 και εθεωρείτο μία από τις πιο χαρισματικές φιγούρες, καθώς ήταν υπεύθυνος για ορισμένες από τις δημοφιλέστερες συσκευές που είχαν κυκλοφορήσει με την υπογραφή της δημοφιλούςς εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει τον τομέα του mobile gaming για φορητές συσκευές.

Το όραμα ενός δεινού gamer

Mετά τα νέα του θανάτου του, o ιαπωνικός κολοσσός τεχνολογίας εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση εκφράζοντας τη θλίψη της εταιρείας. «Η Nintendo με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του προέδρου Σατότου Ιτάβα, στις 11 Ιουλίου 2015, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας».

Όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Ιτάβα τον εαυτό του, ήταν ένας άνθρωπος με μυαλό προγραμματιστή και την καρδιά gamer. Ήταν το μυαλό πίσω από την κυκλοφορία τόσο της φορητής συσκευής Nintendo DS το 2004, όσο και της διαδραστικής κονσόλας Wii, δύο χρόνια αργότερα.

Ο Ιτάβα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 ως προγραμματιστής σε θυγατρική της Nintendo και το 2002 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της εταιρείας. Θεωρήθηκε βασικός παράγοντας στο λανσάρισμα εύχρηστων παιχνιδομηχανών, αποφέροντας στην εταιρεία τεράστια κέρδη.

«Ο κύριος Ιτάβα ήταν ένας τιτάνας – σίγουρα η απουσία του θα γίνει αισθητή», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Μάρκ ‘Αινσταϊν, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών μέσων της εταιρείας Frost & Sullivan στο Τόκιο. «Ήταν πρωτίστως γνωστός ως ένας φανατικός gamer και στη συνέχεια ως πρόεδρος της εταιρείας – μια ευέλικτη φιγούρα στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Newsroom ΔΟΛ