Ηταν φθινόπωρο του 2012 όταν μια παρέα απλών πολιτών, βλέποντας πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στον χώρο της Υγείας με τόσους συμπολίτες μας ανασφάλιστους και στο περιθώριο του δημόσιου συστήματος, συζητώντας κατέληξαν πως «κάτι πρέπει να γίνει».
Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη της κυρίας Κουίν Μινασιάν, που και η ίδια ήταν τότε ανασφάλιστη επί δύο χρόνια, στο ιατρείο ενός ακτινολόγου στη γειτονιά της. Συζητώντας ως γείτονες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες άρχισαν να διαπιστώνουν το πρόβλημα στον περίγυρό τους αλλά και σε όλη την κοινωνία, το οποίο διογκώθηκε δραματικά λόγω κρίσης και αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν κι άλλους.
Η βοήθεια του δήμου
Ετσι μια παρέα 12 ατόμων ξεκίνησαν να οραματίζονται τη δημιουργία ενός Αλληλέγγυου Ιατρείου στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά – Νίκαιας – Κορυδαλλού, όπου βρίσκονταν και οι περισσότεροι γιατροί που δήλωναν εξαρχής πρόθυμοι να συνδράμουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια.
«Αναζητήσαμε τότε τη βοήθεια ενός δήμου ο οποίος θα μπορούσε να μας παραχωρήσει έναν χώρο κατάλληλο για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς όμως να θέλει να μας εντάξει ως εθελοντές στις δημοτικές δομές. Θέλαμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας από δημοτικές παρατάξεις και κόμματα» εξηγεί η κυρία Μινασιάν στο «Βήμα».
Αν και δεν ήταν τόσο εύκολο όσο ίσως φαντάζεται κανείς, τελικά ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης ανταποκρίθηκε σε αυτή την έκκληση παραχωρώντας έναν χώρο στον 3ο όροφο του Κτιρίου Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, στην πλατεία Μέμου (Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα).
«Φαντάζεστε πόσο σημαντική στήριξη ήταν αυτή για εμάς και επιπλέον ο δήμος καλύπτει εξαρχής λογαριασμούς για φως, νερό και τηλέφωνο επιτρέποντάς μας να κάνουμε πραγματικότητα το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά» αναφέρει η κυρία Μινασιάν. Από τον Φεβρουάριο του 2013, που ξεκίνησε η λειτουργία του, οι εθελοντές αυξήθηκαν φτάνοντας σήμερα τους 106, εκ των οποίων οι 60 είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Ως σήμερα το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά έχει προσφέρει σε πάνω από 3.400 συμπολίτες μας δωρεάν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη διενεργώντας περί τις 15.000 επισκέψεις.
Παθολόγοι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, παιδίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ορθοπαιδικοί και άλλες ειδικότητες είναι καθημερινά στη διάθεση των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών, ώρες 09.30-20.30, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 210 4960.790.
Ορισμένοι μάλιστα από τους εθελοντές γιατρούς δέχονται τους ασθενείς στα ιατρεία τους, κατόπιν παραπεμπτικού από το Αλληλέγγυο Ιατρείο, όπως γίνεται και με ακτινολόγους και μικροβιολόγους που χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό.
«Οταν ξεκινήσαμε ο εξοπλισμός μας ήταν φτωχός, μόνο το οδοντιατρείο που διέθετε ήδη ο Δήμος Κορυδαλλού ήταν πλήρως εξοπλισμένο, αλλά έμενε ως τότε σε αχρηστία λόγω έλλειψης προσωπικού» περιγράφει η κυρία Μινασιάν.
Από στόμα σε στόμα
Ανθρωποι από τις γύρω περιοχές μάθαιναν από στόμα σε στόμα για το έργο του Αλληλέγγυου Ιατρείου και έφταναν ακόμη και περπατώντας μία ή μιάμιση ώρα γιατί δεν είχαν τα χρήματα ούτε για το εισιτήριο.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων μέσων ενημέρωσης που έκαναν αφιερώματα για τις δομές αλληλεγγύης στην Ελλάδα της κρίσης. Ενα τέτοιο αφιέρωμα έγινε αφορμή για να επικοινωνήσουν με τους εθελοντές του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά δομές από τη Γερμανία με τη διάθεση να βοηθήσουν με την παροχή εξοπλισμού.
Ετσι αποκτήθηκαν ένας υπερηχογράφος, ένας καρδιογράφος αλλά και ένα μηχάνημα αποστείρωσης για το οδοντιατρείο.
«Ξεκινήσαμε ανέμελα, όμως πέσαμε στα βαθιά από την αρχή» λέει η κυρία Μινασιάν που εργάζεται εθελοντικά στη γραμματεία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. «Δεν έρχονταν μόνο απλά περιστατικά, εύκολα διαχειρίσιμα. Ερχονταν άνθρωποι απελπισμένοι, καρκινοπαθείς, που δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους. Σύντομα αποφασίσαμε να κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας αλλά και σε φαρμακοποιούς για φάρμακα ώστε να στήσουμε ένα Αλληλέγγυο Φαρμακείο». Σήμερα οι εθελοντές φαρμακοποιοί έχουν βάρδια κάθε Δευτέρα ως Τετάρτη,
18.00-20.00.
18.00-20.00.
Παράλληλα ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών και ενεργών πολιτών χτίστηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ανάμεσα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα. Με κοινές δράσεις οι εθελοντές θέλησαν να ενημερώσουν τους διοικητές και τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων ώστε όλοι μαζί να διαχειριστούν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα του αποκλεισμού από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Και άλλα εθελοντικά δίκτυα πολιτών όμως συνασπίστηκαν γύρω από τα ιατρεία για παροχή τροφίμων, ρούχων, δικηγορικών υπηρεσιών. «Για εμάς που διαχειριζόμαστε τη γραμματεία η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι συνεχής. Τον πρώτο καιρό έρχονταν άνθρωποι που ντρέπονταν να ζητήσουν τη βοήθειά μας, χρειαζόταν να τους στηρίξουμε πρωτίστως ψυχολογικά» περιγράφει η εθελόντρια.
Φέρτε φάρμακα
Αναφέρει μάλιστα την περίπτωση μιας ανασφάλιστης που έκλεισε τη μικρή επιχείρησή της και κινδύνευε να βγει το σπίτι της σε πλειστηριασμό για χρέος 9.000 ευρώ. Μέσα από τους εθελοντές ενεργοποιήθηκαν μέλη της Ομάδας Αλληλέγγυων Δικηγόρων και το σπίτι της σώθηκε.
Μέσα στα δυόμισι χρόνια που έχουν περάσει αρκετά εμπόδια για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας ήρθησαν, όμως τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν. Οι ανάγκες στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά είναι πολλές, κυρίως σε φάρμακα.
«Αυτό που ζητούμε από τους πολίτες είναι να ανοίξουν τα συρτάρια τους και όσα φάρμακα τους έχουν μείνει, αν δεν έχουν λήξει, να τα φέρουν στα αλληλέγγυα ή στα κοινωνικά ιατρεία της περιοχής τους. Υπάρχουν 14 στην Αττική και 45 σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η κυρία Μινασιάν. «Οποιος ενδιαφέρεται αρκεί να μπει στο Διαδίκτυο και να αναζητήσει το πιο κοντινό του» προτρέπει χαρακτηριστικά.
Περισσότερες πληροφορίες για το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά στο a-iatreio.blogspot.gr.
HeliosPlus