Με την συμμετοχή 159 νέων «πρεσβευτών» της Ελλάδας στον κόσμο, 30 πανεπιστημιακών και 30 χωρών, ολοκληρώθηκε το 28ο πρόγραμμα των Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια μεγάλη τελετή που έγινε στο κεντρικό κιτίριο του Ιδρύματος.
Στο πρόγραμμα δίδαξαν 30 πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες, πήραν μέρος 159 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 81 ξένων πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων) από 30 χώρες: Αίγυπτο, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.
Κατά τη διάρκεια των είκοσι οκτώ χρόνων λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 6.023 σπουδαστές, από τους οποίους ορισμένοι ελληνικής καταγωγής, προερχόμενοι από 629 Ιδρύματα, από 78 χώρες.
Το πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. ξεκίνησε το 1988 μετά από απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση του τότε Πρύτανη κ. Μιχάλη Σταθόπουλου (με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987).
Το 28ο πρόγραμμα Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. άρχισε στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε χθες με την τελετή απονομής των ενδεικτικών σπουδών σε όσους συμμετείχαν σ αυτό. Στην τελετή παρέστησαν ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Αθ. Δημόπουλος, ο οποίος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος τόσο για το Ε.Κ.Π.Α. όσο και για τη χώρα, ο πρώην πρύτανης και ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Μιχ. Σταθόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όραμα του πρώτου πρύτανη του Πανεπιστημίου Κ. Σχινά να καταστεί το Ίδρυμα πόλος έλξης των απανταχού Φιλελλήνων ανά τον κόσμο, ο αναπληρωτής πρύτανη καθηγητής κ. Ναπ. Μαραβέγιας, η κοσμήτωρας της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγήτρια κυρία Ελένη Καραμαλέγκου, η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια κυρία Ερασμία Λουίζα Σταυροπούλου, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος αναπληρωτής καθηγητής κ. Παν. Κοντός, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νικ. Μαρινάκος, καθώς και πολλοί ακόμη καθηγητές και μέλη του Ιδρύματος.
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος λειτούργησαν επτά τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) στα οποία διδάσκονταν για τέσσερις ώρες καθημερινά η Νέα Ελληνική Γλώσσα. Έγιναν, επίσης, διαλέξεις (στα τμήματα μέσων και προχωρημένων) Λογοτεχνίας, Τέχνης και Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, δόθηκαν διαλέξεις για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον Πολιτισμό, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Κύπρο στον Ελληνικό Πολιτισμό, το Μακεδονικό Ζήτημα, την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, την Γλώσσα και τον Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα και την Επιστημονική Ορολογία. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ― με συστηματική ξενάγηση και επιτόπου μαθήματα (Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαία Αγορά και Μουσείο Κεραμεικού, Βυζαντινό Μουσείο, Μυκήνες, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Δελφούς). Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επίσκεψη και επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα στη Βουλή των Ελλήνων.
Το πρόγραμμα αυτό, είναι το μεγαλύτερο από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα. Το πρόγραμμα από την έναρξή του υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Παιδείας, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Ωνάση, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, την Alpha Bank, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την επιχείρηση αφοί Κομπατσιάρη.
Οι εκπρόσωποι του προγράμματος κατα την διάρκεια της εκδήλωσης ευχαρίστησαν την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Λεβέντη για την οικονομική συμβολή τους σ αυτό, τους εκπροσώπους του προγράμματος Ακαδημίας Πλάτωνος και τον επιστημονικό του υπεύθυνο αναπληρωτή πρύτανη καθηγητή κ. Θωμά Σφηκόπουλο για την συνέργεια του προγράμματος.