Οι πληθυσμοί θαλάσσιων πτηνών που παρακολουθούνται από επιστήμονες έχουν συρρικνωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, μια άκρως δυσοίωνη ένδειξη για την κατάσταση των ωκεανών γενικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας συγκέντρωσαν μετρήσεις για 500 αποικίες θαλάσσιων πτηνών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 19% του παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

230 εκατομμύρια πουλιά σε 60 χρόνια

Τα νούμερα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, δείχνουν ότι το συνολικό μέγεθος των παρακολουθούμενων πληθυσμών μειώθηκε κατά 69,5%, πτώση που αντιστοιχεί στην απώλεια 230 εκατομμυρίων πουλιών σε 60 χρόνια.

Η δραματική μείωση αποδίδεται στην υπεραλίευση των ψαριών που συντηρούν τα θαλασσοπούλια, σε αλιευτικά εργαλεία που παγιδεύουν τα πτηνά, στη ρύπανση με πλαστικά και πετρέλαιο, στην εισαγωγή ξένων θηρευτών σε αποικίες, στην απώλεια ενδιαιτημάτων και στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Εκατοντάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια εκτιμάται ότι πνίγονται κάθε χρόνο πιασμένα σε αγκίστρια από παραγάδια, ενώ χιλιάδες άλλα καταπίνουν πλαστικά αντικείμενα που φράζουν το έντερό τους.

Παρακμή των θαλασσών

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η ανησυχητική μείωση των θαλάσσιων πτηνών είναι ενδεικτική μιας ευρύτερης παρακμής των θαλασσών. «Τα θαλασσοπούλια είναι ιδιαίτερα καλοί δείκτες της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων» λέει η Μισέλ Παλέτσνι, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Τα θαλάσσια πτηνά παίζουν εξάλλου σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και πολλών χερσαίων οικοσυστημάτων, καθώς οι κουτσουλιές τους μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά από τη θάλασσα στην ξηρά και κυριολεκτικά προσφέρουν λίπασμα σε μεγάλες παράκτιες εκτάσεις.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων πτηνών σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει η Παλέτσνι. «Η απώλεια των θαλάσσιων πτηνών έχει μια ποικιλία επιπτώσεων στα παράκτια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα».