• Αναζήτηση

Δημοφιλή παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου που απορρέει από τη λήψη ευρείας χρήσης παυσίπονων φαρμάκων εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου που απορρέει από τη λήψη ευρείας χρήσης παυσίπονων φαρμάκων εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην οδηγία της η αρμόδια αμερικανική αρχή ζητά από τους πολίτες να είναι περισσότερο συνετοί ως προς τη χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ειδικά αν έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Αύξηση κινδύνου ακόμη και μετά από σύντομο διάστημα λήψης ΜΣΑΦ

Η FDA αιτιολογεί την έκδοση της νέας αυτής σύστασης μετά από δεδομένα που περιήλθαν σε γνώση της και έδειχναν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί ακόμα και μετά από σύντομο διάστημα χρήσης των ΜΣΑΦ.

«Μέχρι τώρα, στα φύλλα οδηγιών χρήσης των ΜΣΑΦ περιλαμβανόταν η προειδοποίηση ότι ‘ίσως προκαλεί κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου’. Τώρα λέμε ότι όντως προκαλούν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της FDA, Έρικ Παχον με δηλώσεις του στο δίκτυο NBC News.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη σύσταση της FDA, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν πολλά και διαφορετικά ΜΣΑΦ.

Η ασπιρίνη δεν περιλαμβάνεται στη νέα σύσταση

Πολλά μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα προϊόντα εντάσσονται στην κατηγορία των ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και η ασπιρίνη ανήκει στην κατηγορία των ΜΣΑΦ, δεν περιλαμβάνεται στη νέα σύσταση της FDA.

«Δεν θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από ένα ΜΣΑΦ κάθε φορά. Ελέγχετε πάντα την\ λίστα των δραστικών ουσιών του σκευάσματος» τονίζει η δρ Κάρεν Μαχόνεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Μη Συνταγογραφούμενων Προϊόντων της FDA.

Οχι λήψη πάνω από 10 ημέρες για την αντιμετώπιση του πόνου

Για την περίπτωση των πασχόντων από καρδιακή νόσο ή υπέρταση θα πρέπει η χρήση των ΜΣΑΦ να γίνεται κατόπιν υπόδειξη του θεράποντος ιατρού. Στη περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η χρήση τους, θα πρέπει να λαμβάνονται στην ελάχιστη δυνατή δοσολογία για το μικρότερο χρονικό διάστημα. Στη περίπτωση που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση πόνου, η χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

Επόμενο βήμα της FDA είναι να ζητήσει από τις φαρμακοβιομηχανίες να συμπεριλάβουν την αναθεωρημένη σύσταση στο φύλλο οδηγιών χρήσης, τόσο των συνταγογραφούμενων, όσο και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων της κατηγορίας των ΜΣΑΦ.
Newsroom ΔΟΛ

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk