Οι βομβίνοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει για πολλοστή φορά διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι βιότοποι στους οποίους ζουν τα έντομα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Βόρεια Αμερική έχουν συρρικνωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τα υποχρεώνει να μετακομίζουν σε βορειότερες και πιο δροσερές περιοχές.

Ως γνωστόν, οι βομβίνοι παίζουν ρόλο-«κλειδί» ως προς την διαδικασία της επικονίασης των φυτών στη φύση. Η τελευταία ανάλυση των αμερικανών, καναδών και ευρωπαίων ειδικών υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, φαίνεται να έχoυν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη συγκεκριμένη «φτερωτή» οικογένεια, από ό,τι τα φυτοφάρμακα ή οι τυχόν αλλαγές ως προς τη χρήση της γης για άλλους σκοπούς.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι για την προστασία των «τριχωτών» εντόμων ενδεχομένως να χρειαστεί η μεταφορά τους σε πιο δροσερές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Μετακομίζοντας στα βόρεια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά είδη εντόμων έχουν ήδη αναλάβει δράση έναντι του κύματος καύσωνα «μετακομίζοντας» προς τους πόλους ή προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Στο ίδιο μοτίβο και οι βομβίνοι, αναφέρουν, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από νότιες περιοχές στις οποίες ζούσαν, καθώς αναζητούν καταφύγιο σε βορειότερα σημεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 420.000 εκθέσεις που σχετίζονταν με παρατηρήσεις γύρω από τη συμπεριφορά των βομβίνων μεταξύ του 1901 και του 2010, και συγκεκριμένα αφορούσαν 67 διαφορετικά είδη.

Μελετώντας προσεκτικά την περίοδο 1901-1974, διαπίστωσαν ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η θερμοκρασία στους βιοτόπους των βομβίνων είχε αυξηθεί σε βαθμό ώστε να «σκοτώνει» τα έντομα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Τα συγκεκριμένα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, την οποία ο άνθρωπος ενέτεινε» υπογραμμίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, στον Καναδά, δρ Τζέρεμι Κερ.

«Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και βρίσκονται καθοδόν – δεν πρόκειται δηλαδή για έναν προβληματισμό που αφορά αόριστα το μέλλον» προσθέτει ο δρ Κερ.

Η επιβίωση απαιτεί δροσιά

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο, περίπου εννέα χιλιόμετρα γης από τους βιότοπους των βομβίνων «ψαλιδίζονται» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταφραστεί συνολικά σε μια περιοχή έκτασης 300 χλμ.

«Καθώς οι βομβίνοι χάνουν διαρκώς “εδάφη” από τον Νότο και αδυνατούν να κατακτήσουν νέα στον Βορρά, οι βιότοποί τους συρρικνώνονται επικίνδυνα» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ Λιφ Ρίτσαρντσον από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία της κατάκτησης βορειότερων περιοχών όπου οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε ανεκτά για τα έντομα επίπεδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι βομβίνοι δεν καταφέρνουν να αναπαραχθούν εγκαίρως.

«Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού τους υποπτευόμαστε ότι οφείλεται στην αδυναμία τους να ανιχνεύουν με ακρίβεια τις εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε βορειότερες περιοχές, προς αποφυγή του ψύχους» τονίζει ο δρ Κερ.