«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», ήταν το μύνημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη δίωρη συνάντηση εργασίας με τον ίδιο και το επιτελείο στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ο κ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, τον ενημέρωσε για τη συμφωνία αλλά και για τις μεγάλες ανάγκες της χώρας για επενδύσεις και ανάπτυξη. «Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν» είπε χαμογελώντας ο κ. Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί με άμεσες διαδικασίες να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Δηλαδή τα 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός δεν απέφυγε να μιλήσει και για τις απογοητεύσεις που έζησε από την ελληνική πλευρά και κυρίως από την κυβέρνηση που όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις δεν φέρθηκε με το θάρρος που έπρεπε σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Θεοδωράκης του απάντησε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που κάποια στιγμή θα κάνουμε αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε».

Στη δήλωση του μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος συνοδευόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χάρης Θεοχάρης και την επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου, δήλωσε ότι συζήτησαν για τις προτάσεις της κυβέρνησης και για το πακέτο Γιούνκερ. «Οταν όλα αυτά τελειώσουν, αυτό που θα πρέπει να μείνει είναι μια καινούργια αναπτυξιακή πορεία γιατί μόνο μέσα από μία αναπτυξιακή πορεία μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο αν υπάρξει ξανά επιχειρηματική δραστηριότητα, μόνο αν μπουν καινούργιοι άνθρωποι στην οικονομία, μόνο τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα της χώρας. Ως προς το συγκεκριμένο που μας απασχολεί αυτές τις ώρες ο πρόεδρος μου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει μια καλή συμφωνία. Είναι φίλος της Ελλάδας. Eμείς σε αυτό δε βάζουμε κανέναν αστερίσκο γιατί ξέρουμε πόσα έχει προσφέρει ο κ. Γιούνκερ στην ελληνική υπόθεση και ελπίζουμε ότι και η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα επιμείνει σε αυτή την ευρωπαϊκή λύση που εμείς έχουμε επιλέξει. Τον διαβεβαίωσα ότι οι βουλευτές του Ποταμιού στη Βουλή αλλά νομίζω και οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές θα επιμείνουν αυτές τις ώρες να στηρίζουν μια ευρωπαϊκή πορεία. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για καμία ταλάντευση προς την μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Πρέπει να λύσουμε με ξεκάθαρο τρόπο αυτή την εκκρεμότητα. Να πούμε “ναι” στην Ευρώπη, “ναι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “ναι” στο ευρώ και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη θέση των Ελλήνων που δυστυχώς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση αυτή την εποχή», δήλωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι η πρώτη εκτίμηση του κ. Γιούνκερ και των θεσμών είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Εδώ θα πρέπει να πούμε και μια αλήθεια: ότι τα περισσότερα πράγματα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι παλιότερες προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ, είναι προτάσεις που κάποια στιγμή απορρίφθηκαν και τώρα επανέρχονται. Τέλος πάντων δεν είναι η ώρα για έναν τέτοιο απολογισμό. Πάντως υπάρχει μελέτη της ελληνικής πρότασης, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση μένει να δούμε κάποιες λεπτομέρειες και να δουν και οι θεσμοί τις δικές τους λεπτομέρειες. Οι Έλληνες βουλευτές είναι αποφασισμένοι ότι ο ελληνικός λαός θέλει λύση, δε θέλει άλλη παράταση σε αυτή την αγωνία, σε αυτή την ασφυξία. ‘Αρα νομίζω ότι το ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση για λύση γιατί δεν έχουμε περιθώρια για άλλες συζητήσεις. Θέλουμε λύση», είπε.