«Το μεγάλο θέμα της Ευρώπης δεν τελειώνει το Σάββατο ή την Κυριακή με συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί το θάρρος για να λεχθεί ότι χρειάζεται μια επιπλέον συζήτηση για την ανάπτυξη και όχι για τη λιτότητα, για τις αξίες και όχι για το χρήμα», δήλωσε την Παρασκευή ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

«Πιο αισιόδοξος» μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης, ο Ρέντσι εκτίμησε ότι ίσως η συμφωνία κλείσει στο Eurogroup του Σαββάτου και εξέφρασε την ελπίδα πως «δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει ότι «οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευελιξία και το σχέδιο Γιούνκερ είναι θετικά στοιχεία, αλλά δεν φανερώνουν, ακόμη, το αναγκαίο θάρρος». Ο Κένι από την πλευρά του ανέφερε πως «όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε πως «γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για λύση». Σε μηνύματά του στο Twitter ανέφερε πως «αυτές τις ώρες γίνονται σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για λύση για την Ελλάδα». «Χρειάζεται μία κοινή λύση που θα προσανατολίζεται σε βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται για μία τέτοια λύση», ανέφερε.

Η Σύνοδος Κορυφής των «19» της Ευρωζώνης για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πριν από σύνοδο όλων των «28» μελών της ΕΕ – στις Βρυξέλλες θεωρείται πως η συνάντηση των «28» θα είχε νόημα για προετοιμασία του «χειρότερου σεναρίου», σε ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα.