O νέος δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο (κεντροδεξιά) απαγόρευσε τη διδασκαλία και ανάγνωση 49 παιδικών βιβλίων στα σχολεία της πόλης, περιλαμβανομένων βιβλίων σχετικά με οικογένειες στις οποίες οι γονείς είναι του ίδιου φύλου, πυροδοτώντας σφοδρές επικρίσεις.

Οι μικροί Βενετσιάνοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε βιβλία όπως το «Jean a deux mamans» (Ο Ζαν και οι δύο μαμάδες) ή το «Le grand livre des familles» (Το μεγάλο βιβλίο των οικογενειών).

Επιπλέον αναγνώσματα όπως το «La petite casserole d’ Anatole» (Το μικρό τηγάνι της Ανατόλ) με θέμα την αναπηρία, το διαχρονικό «Petit-bleu et petit-jaune» (Μικρός μπλε και μικρός κίτρινος) όπου δύο φίλοι, ο ένας κίτρινος ο άλλος μπλε γίνονται πράσινοι αφού έρθουν σε επαφή ή ακόμα «Ernest est malade» (ο Ερνεστ είναι άρρωστος) βρίσκονται στον κατάλογο των «απαγορευμένων» βιβλίων.

Ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο, η εκλογή του οποίου στο δημαρχιακό θώκο την 15η Ιουνίου έβαλε τέλος στην 30ετή κυριαρχία της Αριστεράς στη Βενετία, είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτή την απαγόρευση με το κίνητρο ότι «οι γονείς οφείλουν να διδάξουν τα παιδιά αυτά τα θέματα, όχι το σχολείο».

Αντιδρώντας στην απόφαση του δημάρχου οργανώσεις ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο δημόσιων αναγνώσεων προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τα 49 βιβλία σε διάστημα 49 ημερών και πολλές βιβλιοθήκες στην χώρα τιμούν τους τίτλους αυτούς καθώς έχουν βάλει σε περίοπτη θέση τα βιβλία με το σύνθημα «Βιβλία στο στόχαστρο: επαναστατήστε. Διαβάστε τα».