Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα καθυστερήσει μέχρι το 2016 την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια σύμφωνα με δείκτη της Morgan Stanley.

Η κρίση στην Ελλάδα, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να παραμείνει στο ευρώ, σε συνδυασμό με τη βουτιά που έκαναν οι τιμές των μετοχών στην Κίνα, απειλούν να περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε προχθές την άποψή του ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016 πριν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Ήδη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ράλι στις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έχουν υποχωρήσει στο 2,19%.

Η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016, δείχνει δείκτης της Morgan Stanley που βασίζεται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αγορές παραγώγων. Τον περασμένο μήνα ο δείκτης έδειχνε αύξηση επιτοκίων του δολαρίου κοντά στα τέλη του έτους.

Πάντως πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναφέρουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία και ότι μπορεί να αντέξει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.