Ολοκληρώθηκε μετά από πολλές ώρες η επεισοδοακή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε ο διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτήν να μην τηρήσουν συλλογική στάση, αλλά να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση. Φαίνεται ότι πρυτανεύει η λογική να μην γίνει η Αριστερή Πλατφόρμα η αιτία να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Ωστόσο, η διαφοροποίηση θα καταγραφεί με κάποιο τρόπο, πιθανώς με κάποια δήλωση.

Χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο πώς θα εξελιχθεί η ημέρα σε ό,τι αφορά την συνοχή του κόμματος, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε κείμενο δυσπιστίας απέναντι στην εισήγηση πρόταση της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο κείμενο αυτό, που υπογράφεται από πέντε στελέχη της πλατφόρμας, τρεις βουλευτές και δύο μέλη της ΠΓ, ζητείται από τον Πρωθυπουργό να προετοιμάσει την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και να απορρίψει «τον εκβιασμό των δανειστών».

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των Στ. Λεουτσάκου, Αντ. Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κ. Λαπαβίτσα και Θ. Πετράκου και με αυτό ασκείται κριτική στον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι κατά το διάστημα που προηγήθηκε δεν είχε προετοιμαστεί συστηματικά η πορεία που για την μετάβαση της χώρας εκτός ευρώ. Κατά την άποψη των στελεχών της Πλατφόρμας, η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα γέφυρα με στόχο την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.

Με μία δραματική έκκληση του κ. Τσίπρα και χωρίς ψηφοφορία επί του κειμένου της πρότασης προς τους θεσμούς έληξε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα δεχθώ να δημιουργηθεί θέμα δεδηλωμένης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι «η ευθύνη της αριστερας είναι να μην καταλήξουμε σε Grexit. Ο καθένας αναμετριέται με το μπόι του και την ιστορία του».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε κλίμα απογοήτευσης, εκνευρισμού και σε κάποιες στιγμές αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η δραματική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ερμηνείες κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός στην παρέμβασή του επιχειρώντας να υπερασπιστεί την τακτική του κατά το προγούμενο διάστημα.

Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις που άκουσε και συνεχίζει να ακούει είναι σφοδρές, με άγνωστη την τελική έκβαση της συνεδρίασης ως προς την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση από το βράδυ της Πέμπτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ι. Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί κατά της ψήφισης της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας στην ΚΟ άσκησε σφοδρή κριτική, χωρίς να τοποθετηθεί ρητώς ως προς τη στάση που θα τηρήσει, αν θα καταψηφίσει δηλαδή την συμφωνία. Κατά κάποιες πληξροφορίες και εκτιμήσεις, η παραίτηση του κ. Λαφαζάνη κατ’ αρχάς από την υπουργική του θέση ενδέχεται να είναι θέμα ωρών.

Μιλώντας στην συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος άσκησε εφ όλης της ύλης κριτική και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στην διαπραγμάτευση και χωρίς την συνδρομή των καλύτερων διαπραγματευτών της «και χάσαμε». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι ποτέ η αριστερά δεν κλήθηκε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ένα τόσο αντικοινωνικό πακέτο μέτρων. «Η πρόταση που υποβλήθηκε συνιστά την μνημονιακή μετάλλαξη της αριστεράς και την δυνάμει αυτοαναίρεσή της», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: «Ομως στο σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο, χειρότερο κακό στον λαό μας. Η αδυναμία οριστικής κατάληξης στην διαπραγμάτευση θα συνιστά και αδυναμία διαχείρισης της ρήξης και του Grexit».

Στην συνεδρίαση σημειώθηκαν και συναισθηματικές εκδηλώσεις όπως αυτή του κ. Κ. Μπαλαούρα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ντρέπεται, ενώ ο Β. Διαμαντόπουλος πρότεινε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε έγκριση της πρότασης, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.


Τσίπρας και Τσακαλώτος

Το σχέδιο πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, συζητά σε κλίμα έντονου προβληματισμού η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε κοινή συνεδρίαση με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εισήγηση έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος «έκανε μια περιγραφή των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα.Με το δημοψήφισμα δεν επιδιώξαμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρώπη, εντολή μας είναι μια καλή συμφωνία».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» συνέχισε.

«Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε τη βάση των προτάσεων της κυβέρνησης αναλυτικά, επί περίπου δεκαπέντε λεπτά. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «το παλεύουμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή». Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ένα πρόγραμμα που έχει «και δυσκολίες και βελτιώσεις σε σχέση με αυτό που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα». Στα θετικά του προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε το γεγονός ότι στα δημοσιονομικά οι εταίροι δεν ζητάνε περισσότερα. Είπε επίσης ότι υπάρχει καλύτερο πακέτο για το χρέος, απο ότι προηγούμενα. Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίησή του.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφού είχε τελειώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ θα ακολουθήσει συνεδρίαση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας.

Πριν τη συνεδρίαση

Αισιόδος για την έκβαση των συνομιλιών εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης προσερχόμενος στη συνεδρίαση. « Είμαστε αισιόδοξοι για μία πολύ καλή συμφωνία. Θα συζητήσουμε και όλα θα πάνε πολύ καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα προσπαθήσουμε για τη συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σκληρή Γερμανία. Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το πολύ σκληρό πλαίσιο», σχολίασε ο Νίκος Ξυδάκης.

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το αν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε συμφωνία. Η μάχη ήταν μεγάλη και επίπονη. Εκτιμώ πως σύσσωμη η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την προσπάθεια»δήλωσε ο κυρία Γεροβασίλη.

Η ελληνική πρόταση

Η ελληνική πρόταση έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στα χέρια των αρχών της Ευρωζώνης. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων, ύψους 12 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ «σημαντικό για τους Θεσμούς» προκειμένου να κάνουν την εκτίμησή τους.

Την παραλαβή της ελληνικής πρότασης από τις Αρχές της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ, Μικέλ Ράινς, και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξετάσει την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές και εταίρους. Η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις ώρες.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος το σχέδιο – πρόταση προς τους δανειστές εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο. H ιστοσελίδα iskra.gr που πρόσκειτε στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφέρει ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αλλά πάρθηκε με πλειοψηφία.

To σχέδιο δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς ενώ στις 22:30 το βράδυ της Πέμπτης επεστάλη στους Θεσμούς.

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η ελληνική πρόταση, προκειμένου την Παρασκευή, με τη μορφή κατεπείγοντος, να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια ως βάση επί της οποίας θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Κυβερνητική σύσκεψη

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα κρατά τη χώρα στο ευρώ και θα σηματοδοτήσει την οικονομική της ανάπτυξη.