Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταξύ των συναδέλφων του βουλευτών βρέθηκε στα πηγαδάκια που στήθηκαν στο καφενείο της Βουλής, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος από τον διάλογο που είχε με δημοσιογράφους εμφανίστηκε να τηρεί αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, διατυπώνοντας μάλιστα αιχμές για την σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι ο κ. Βαρουφάκης εξέφραζε εμμέσως μια δυσφορία, ειδικά όταν ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τα πράγματα. «Ουδέν σχόλιο», απάντησε, όπως και όταν ρωτήθηκε αν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό αυτές τις μέρες. «Ουδέν σχόλιο», απάντησε και όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής «επικό και μεγαλειώδες».

Όσον αφορά την συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε αν αυτό που έγινε ήταν ένα «συν» για την ελληνική πλευρά ασχέτως του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης και απάντησε ότι «δεν έχω την καλύτερη άποψη για το ευρωκοινοβούλιο».

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Στρασβούργο το χαρακτήρισε «ναό της Δημοκρατίας». Μάλιστα ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν έχω την καλύτερη άποψη για το ευρωκοινοβούλιο». «Δεν είναι κοινοβούλιο. Ένα σώμα που δεν νομοθετεί, δεν είναι κοινοβούλιο», είπε, ενώ ερωτηθείς πώς θα το χαρακτήριζε απάντησε: «Μη κοινοβούλιο». Ακόμα ρωτήθηκε τι περιμένει την Δευτέρα και απάντησε με λόγια συμπάθειας για τον διάδοχό του στο υπουργείο: «Καταλαβαίνω τον Τσακαλώτο. Είναι φίλος μου. Η συμπαράστασή μου στον υπουργό είναι σιωπηλή και ενεργή. Είμαι πίσω του και τον νιώθω», είπε. Ενώ σε άλλο διάλογο που είχε αναφέρθηκε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι είναι ο μόνος υπουργός της ευρωζώνης «με συντεταγμένη σκέψη και συντεταγμένο πλάνο», μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Όπως είπε για τον κ. Σόιμπλε «έχει μετρημένο πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πετύχει». Ενώ την αποπομπή του από την κυβέρνηση την απέδωσε στις επίμονες πιέσεις που άσκησαν ο κ. Σόιμπλε και άλλοι ομόλογοί του της ευρωζώνης και οι οποίες συμπληρώθηκαν και από πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως είπε. Κατά τα λοιπά, σε όσους τον αποκαλούσαν υπουργό έλεγε ότι «δεν είμαι υπουργός, βουλευτής είμαι».

«Μια φορά υπουργός – πάντα υπουργός», του είπε κάποιος και ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Όχι προτιμώ να είμαι βουλευτής και να με λένε Γιάνη». «Πώς βλέπετε τα πράγματα;», τον ξαναρώτησαν. «No comments», απάντησε εκείνος, ενώ όταν του είπαν ότι «αυτό δεν είναι καλό», διευκρίνισε: «Νo comment. Κανένα σχόλιο. Παρακολουθούμε εναγωνίως τις εξελίξεις». «Εναγωνίως;», ρωτήθηκε. «Άμα δεν παρακολουθείς εναγωνίως είσαι επικίνδυνος», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.