Σε αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους της Αθήνας ελπίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από εξίσου ρεαλιστικές προτάσεις των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μόνο έτσι θα έχουμε μία αμοιβαία επωφελή κατάσταση, τονίζει ο Τουσκ -ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του, όπως δήλωσε, την υποβολή ρεαλιστικών προτάσεων.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους των δανειστών για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας από το Λουξεμβούργο όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι έχουμε τρεις ημέρες για λύση, αναφέροντας παράλληλα πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Μία καλή συμφωνία την Κυριακή θα πρέπει να είναι αρκετή για τα εθνικά Κοινοβούλια, σημείωσε.

Συνέντευξη Τούσκ

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν έπρεπε να έχουν τραβήξει τόσο μακριά, δηλώνει στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

O πολωνός αξιωματούχος εξήγησε ότι έπρεπε να έχουν υπάρξει αυστηρότερες προθεσμίες στις συνομιλίες των δύο πλευρών μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ώστε να μην φτάσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 30ή Ιουνίου, οπότε έληξε η παράταση του προγράμματος.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις ελληνικές προτάσεις θα υπάρχουν και μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το «όχι» του πρόσφατου δημοψηφίσματος.