Ένα υπερηχητικό ιδιωτικό αεροσκάφος ικανό να «εκμηδενίζει» αποστάσεις και χρόνο πτήσης σχεδίασε η αμερικανική εταιρεία Spike Aerospace, με έδρα στη Βοστόνη.

Το S-512 όπως ονομάζεται ο «γιος» του Κονκόρντ, σύμφωνα με την εταιρεία, θα είναι σε θέση να εκτελεί πτήσεις Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μόλις τρεις ώρες, Λονδίνο-Βομβάη σε τέσσερις και Λος Άντζελες-Τόκιο σε πέντε ώρες.

Στο εσωτερικό της καμπίνας, στην θέση των παραθύρων θα υπάρχει μια ενιαία γιγαντοοθόνη η οποία στο πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί με τη βοήθεια εξωτερικών καμερών να μετατραπεί σε ένα τεράστιο παράθυρο, προκειμένου οι επιβάτες να απολαμβάνουν την πανοραμική θέα.

«Με ταχύτητα που θα ξεπερνάει κατά 450 μίλια/ώρα δηλαδή περίπου 724 χλμ./ώρα την ταχύτητα κάθε άλλου αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας, το Spike S-512 θα επιτρέπει στους επιβάτες να οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο τους και να απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή» αναφέρει η εταιρεία.

«Το Λονδίνο θα βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από τη Νέα Υόρκη, γεγονός που θα κάνει τα επαγγελματικά ταξίδια-“αστραπή” εφικτά ακόμα και προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πτήση Παρίσι-Ντουμπάι και πίσω, για ψώνια ή για ψυχαγωγία θα είναι δυνατή ακόμα και αν κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται πίσω εγκαίρως για το… δείπνο» προσθέτει.

Αστραπιαία ταξίδια «γεννούν» πολύτιμο χρόνο

Από την πλευρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας αεροναυπηγικής, Βικ Καχόρια, δήλωσε: «Οι υπερηχητικές πτήσεις αποτελούν το μέλλον των αερομεταφορών, καθώς μικραίνουν τις αποστάσεις και κάνουν περισσότερα μέρη του πλανήτη γρήγορα προσβάσιμα. Από πλευράς επιχειρηματικότητας, το “ψαλίδισμα” του χρόνου πτήσης κατά 50% αποτελεί σημαντική αξία. Αλλά και για τα άτομα που επιθυμούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία ζουν μακριά, κάτι τέτοιο αποτελεί βασική ανάγκη».

Το αρχικό σχέδιο του χωρητικότητας 18 ατόμων υπερηχητικού ιδιωτικού αεροσκάφους αξίας 60 εκατ. δολαρίων – δηλαδή περίπου 54,4 εκατ. ευρώ – αναπτύχθηκε το 2013. Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, ωστόσο η Spike υποστηρίζει ότι πραγματοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις.

«Οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς παράγοντες, όπως επίσης και σε άλλα σημεία όπως π.χ. η άνεση» προσθέτει ο Καχόρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος μηχανικής της εταιρείας, δρ Ανούτος Μόιτρα, τα νέα φτερά του S-512 προσφέρουν καλύτερη απόδοση από πλευράς αεροδυναμικής και βελτιωμένες επιδόσεις εν πτήσει τόσο στην περίπτωση πτήσεων χαμηλής ταχύτητας, όσο και στην περίπτωση υπερηχητικών ταξιδιών. Παράλληλα, αλλαγές στην ουρά υπόσχονται μείωση στην κατανάλωση καυσίμων.

«Το τελευταίο σχέδιο “παντρεύει” την προηγμένη μηχανική με τις απαιτήσεις της αγοράς με στόχο ένα πραγματικά εντυπωσιακό υπερηχητικό ιδιωτικό τζετ» επισημαίνει ο δρ Μόιτρα.