Μετά από ημέρες αναλύσεων, λεπτομερών ρεπορτάζ από τους δρόμους της Αθήνας και περιγραφών από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετών και θεσμών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν το πρωί μετά τη Σύνοδο της Ευρωζώνης, κατ’ εξαίρεση, τον ίδιο τίτλο με μικρές παραλλαγές: «Πέντε ημέρες μόνο».

Μαζί με την προθεσμία, εφημερίδες και κανάλια βάζουν σε πρώτη γραμμή την αναφορά της Κομισιόν πως «είναι έτοιμη για το σενάριο του Grexit».

«Η Ελλάδα έχει μόνο μέρες για να συμφωνήσει σε συμφωνία διάσωσης ή να αντιμετωπίσει τραπεζική κατάρρευση και έξοδο από το ευρώ» γράφει ο βρετανικός Guardian. «Το σκληρό τελεσίγραφο προέκυψε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε να εξηγήσει στους άλλους ηγέτες πώς θέλει να προχωρήσει μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, στην οποία η χώρα του ψήφισε «όχι» στα μέτρα λιτότητας ως το τίμημα για να μείνει στο ευρώ» αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ελληνική ηγεσία εκνεύρισε τους ηγέτες της ΕΕ μη καταφέρνοντας να παρουσιάσει την Τρίτη προτάσεις για νέα διάσωση, και αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει το επίσημο αίτημα για τον ESM» συνεχίζει. Και επισημαίνει: «Εάν Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες-κλειδιά μπορέσουν να συμφωνήσουν σε όρους και χρονοδιαγράμματα, η Ελλάδα θα έπαιρνε αναστολή ποινής εντός του ευρώ η Σύνοδος της Κυριακής θα γινόταν τότε Σύνοδος των «19»». «Εάν όχι, η Σύνοδος των «28» θα συνεδρίαζε αντιθέτως για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το «λύσιμο» της Ελλάδα από το οικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης» λέει ο Guardian.

«H Ελλάδα έχει πέντε ημέρες για να αποφύγει την κατάρρευση» γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, με τους ανταποκριτές του στις Βρυξέλλες (ανάμεσά τους και ο Πίτερ Σπίγκελ) να τονίζουν ότι «οι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποιήσαν τη μέχρι στιγμής σκληρότερη γλώσσα εδώ και έξι μήνες λέγοντας πως το «όχι» της Κυριακής περιόρισε καίρια την ικανότητά τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα περιέχει πολύ σκληρότερους όρους από εκείνους που θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί πριν από δύο εβδομάδες».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει στο ξεκίνημα της ανταπόκρισής της την αναφορά του Γιούνκερ πως η Κομισιόν τάσσεται μεν κατά ενός Grexit, αλλά «δεν μπορεί να το αποτρέψει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που αναμένεται από αυτήν, και έχουμε προετοιμάσει λεπτομερές σενάριο». «Μία μικρή ομάδα χωρών υπό τη Γαλλία προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν για συμβιβασμό που θα οδηγούσε σε γρήγορη εκταμίευση κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα με αντάλλαγμα άμεσες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βρεθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις επί μεγαλύτερης συμφωνίας» αναφέρουν, διαπιστώνοντας όμως «πως το Παρίσι εμφανίστηκε να μην έχει ρεύμα και η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως κάθε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση πρέπει να συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα».

«Η Ευρώπη καθορίζει «οριστική προθεσμία» για να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας» γράφει η γαλλική Monde, που σημειώνει ότι ναι μεν οι συναντήσεις «τελευταίας ευκαιρίας» έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες «όμως αυτή τη φορά το ραντεβού της Κυριακής φαίνεται καθοριστικό» -δείχνοντας όχι μόνο στις σκληρές αναφορές των ευρωπαίων ηγετών, αλλά ιδιαίτερα στην ανοικτή αναφορά του Γιούνκερ για το σενάριο Grexit.

«Μένει να φανεί τι θα βάλει στο τραπέζι η Αθήνα για να πάρει την υποστήριξη των εταίρων της» γράφει, λέγοντας πως το ζήτημα του χρέους αναμένεται να κατέχει κεντρική θέση, όμως η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης την απόλυτη αντίθεσή της σε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

«Η Ελλάδα έχει ακριβώς πέντε μέρες» γράφει το γερμανικό Spiegel, υποστηρίζοντας πως ο «έλληνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες με το «όχι» του δημοψηφίσματος και δεν κέρδισε τίποτε». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε πέντε ημέρες, τότε δεν θα μπορεί να σταματηθεί το Grexit» γράφει το περιοδικό, επίσης σημειώνοντας πως «ποτέ δεν είχαν πει πιο ξεκάθαρα εκείνοι που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες πως υπάρχει οδικός χάρτης για έξοδο από το ευρώ».

«Η διπλωματία κρίσης συνεχίζεται, αλλά αυτή τη φορά με ορίζοντα το τέλος: Την Κυριακή. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον περιθώρια για άλλα παιχνίδια» συνεχίζει το περιοδικό, που γράφει παρακάτω πως «μέχρι να φτάσουμε εκεί, ο Τσίπρας έχει άλλη μία ευκαιρία». Η 20ή Ιουλίου, για την πληρωμή στην ΕΚΤ, είναι ορόσημο και «φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα, όμως χωρίς συμφωνία για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση γέφυρα» γράφει.

«Η ΕΕ κηρύσσει την Κυριακή ημέρα της απόφασης» βάζει τίτλο η Frankfurter Allegemeine Zeitung, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παίρνει νέα προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αυτή τη φορά θα είναι η τελευταία». «Αν αποτύχει η Σύνοδος των «28» την Κυριακή, τότε έρχεται το Grexit» γράφει, ενώ το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής της την Τετάρτη έχει τον τίτλο «αγωνία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Σε άλλο κείμενό της για το Eurogroup της Τρίτης, η εφημερίδα βάζει τον τίτλο «η Αθήνα λέει πως θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας -αλλά αύριο» ενώ εξετάζει ξεχωριστά τις συζητήσεις περί πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας: «Κάτι τέτοιο θα το εκλάμβαναν οι Έλληνες ως προσβολή» εξηγεί η εφημερίδα.

«Τελευταία ευκαιρία» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Sueddeutsche Zeitung την Τετάρτη, που γράφει πως η «Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων για να πάρει βοήθεια και την Κυριακή οι «28» θα αποφασίσουν ποια θα είναι η συνέχεια με τη χώρα».

Σε ξεχωριστό της κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει το ζήτημα του χρέους και τις θέσεις γύρω από το κούρεμα: «Ποιος έχει δίκιο αν το χρέος βιώσιμο ή όχι; Η μη ικανοποιητική απάντηση είναι όλοι και κανείς». «Κοιτάζοντας τους αριθμούς, το χρέος προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στον γκρεμό, αλλά υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι αποτιμούν διαφορετικά την κατάσταση: Πρώτον, η αναλογία είναι ένα κλάσμα με αριθμητή και παρονομαστή, και άρα όταν ενισχυθεί η οικονομία (και το ΑΠΕ), η αναλογία θα μικρύνει από μόνη της, και δεύτερον, η αποπληρωμή έχει επιμηκυνθεί σημαντικά -αν και εξαίρεση, και αιτία του προβλήματος, είναι το φετινό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών», γράφει.