Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζητεί με ανακοίνωσή του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εντολή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν δυστυχώς να μιλήσουν ανοικτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενδεχόμενο που νομικά ανοίγει, σύμφωνα με τις Συνθήκες, το θεσμικό σενάριο της έστω προσωρινής εξόδου ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας προκάλεσε δημοψήφισμα για να αποκρούσει ένα τελεσίγραφο, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλεγαν ότι τα έγγραφα ήταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση και το δεύτερο πρόγραμμα ακόμη ίσχυε».

«Το ‘όχι’ που ζήτησε ο κ. Τσίπρας έλαβε 61%, ερμηνεύθηκε με την κοινή δήλωση των αρχηγών των κομμάτων ως εντολή διαπραγμάτευσης και όχι ως εντολή ρήξης. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στις Βρυξέλλες και έλαβε δυστυχώς ένα κανονικό τελεσίγραφο που πρέπει να απαντηθεί αρχικά μέχρι την Πέμπτη και τελικά μέχρι την Κυριακή» συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το γεγονός ότι εργάσιμη ημέρα, με τις αγορές ανοικτές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται ρητά στο σενάριο του Grexit σημαίνει δυστυχώς ότι ζητούν από τις αγορές να τιμολογήσουν και άρα να απορροφήσουν την πιθανότητα Grexit πριν την Κυριακή. Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για τις αναγκαίες αμυντικές παρεμβάσεις».

«Έφτασαν να μιλούν δημόσια για σχέδιο παροχής κατά κυριολεξία ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα), αν η Ελλάδα κάνει την κυρίαρχη επιλογή της μη συμφωνίας με όσα αυτή συνεπάγεται. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τώρα στις Βρυξέλλες δεν έχει κριθεί ούτε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ούτε με την κοινή δήλωση των αρχηγών των κομμάτων» καταλήγει.