Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο τριετές πρόγραμμα, που υποβλήθηκε χθες είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, μετά τις δραματικές προειδοποιήσεις των ηγετών της ευρωζώνης. Η Ελλάδα για πρώτη φορά αυτά τα χρόνια της κρίσης βρίσκεται αντιμέτωπη, τόσο φανερά, τόσο κατηγορηματικά με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Το Grexit δεν είναι πια μια συζήτηση που γίνεται από κάποιους σκοτεινούς κύκλους ή από κάποια γεράκια των αγορών.Το έβαλαν δημόσια στο τραπέζι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα προκύψουν τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τις άλλες χώρες.

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν ήταν λοιπόν επινόηση κάποιων «γερμανοτσολιάδων» για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς ρεαλιστική και επώδυνη πραγματικότητα. Μπροστά σε αυτό το καταστροφικό ενδεχόμενο βρισκόμαστε σήμερα, με το χρόνο να κάνει ακόμα πιο πιεστική και επίπονη την προσπάθεια, για να γεφυρωθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας και το χάσμα προσαρμογής που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός που δήλωσε από το βήμα της ευρωβουλής ότι στόχος του είναι μια συμφωνία με την Ευρώπη, δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο για πολιτικούς ακροβατισμούς και για ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών. Μέχρι σήμερα το βράδυ πρέπει να έχει επεξεργαστεί και κυρίως να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, το σχέδιο σωτηρίας της χώρας.

Η καταστροφή είναι μπροστά μας και δεν πρόκειται να την ανεχθούν οι πολίτες που υποφέρουν, ότι κι αν ψήφισαν στο δημοψήφισμα.Η εγκατάλειψη του ευρώ, παρά τα φληναφήματα που εκτοξεύουν διάφοροι εκ του ασφαλούς θα έχει τραγικές συνέπειες για τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας,αυτούς που διακηρύσσουν μονίμως κυβερνητικά στελέχη ότι θέλουν να προστατεύσουν.
Η Ελλάδα, η οικονομία και οι πολίτες της δεν μπορούν να γυρίσουν δεκαετίες πίσω επειδή ορισμένοι εκτρέφουν λαϊκίστικες επαναστατικές ονειρώξεις και δεν αντιλαμβάνονται ότι με συμμάχους τη Λεπέν και τους χρυσαυγίτες, υπονομεύουν βασικές δημοκρατικές μας κατακτήσεις.
Η Ευρώπη με όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της, είναι και παραμένει ο μοναδικός ουσιαστικός σύμμαχος της χώρας. Η συμφωνία με τους εταίρους μας, είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι, είναι η μόνη διέξοδος για να αποφύγουμε το «μαύρο» σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.Και ο κ.Τσίπρας δεν έχει κανένα δικαίωμα, να απεμπολήσει αυτή την τελευταία ευκαιρία.

ΤΟ ΒΗΜΑ