Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση -πυλώνα στον οποίο ελπίζει, μαζί με τους Κούρδους, για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής ISIS- λέγοντας ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα στο εσωτερικό για να αποτρέψουν επιθέσεις και να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογήσουν οπαδούς.

Μιλώντας στο Πεντάγωνο, ο Ομπάμα υπογράμμισε τη δυσκολία της αποτροπής επιθέσεων μικρής κλίμακας από μεμονωμένους ισλαμιστές μέσα στις ΗΠΑ, παρά τις επιτυχίες στην αποτροπή μεγάλης κλίμακας επιθέσεων όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. «Θα χρειαστεί να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τέτοιες πράξεις» είπε.

Ο Ομπάμα είπε ότι δεν υπήρχαν προς το παρόν σχέδια για την αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και επανέλαβε ότι η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές της ISIS δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Είπε ότι η εκπαίδευση των Ιρακινών δυνάμεων από αμερικανούς είχε εντατικοποιηθεί αφού κρίθηκε πολύ αργή.

«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς παράδοσης υλικού κριτικής σημασίας, μεταξύ του οποίου συμπεριλαμβάνονται και αντιαρματικά όπλα, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «και έχω ξεκαθαρίσει στην ομάδα μου ότι θα κάνουμε περισότερα για να εκπαιδεύσουμε και εξοπλίσουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία».

Ο Ομπάμα δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ. Οι επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών για «αποτυχημένη στρατηγική» έχουν ενταθεί, και αναμένεται να κορυφωθούν όσο πλησιάζει η μάχη των δύο κομμάτων για τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.