Σε κολακευτικό πορτρέτο που φιλοτεχνεί ο Independent για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στον νέο υπουργό Οικονομικών ως «ένα λαμπρό και μεθοδικό μυαλό».
Ακολουθούν αποσπάσματα:
«Απόφοιτος του Ιτον και της Οξφόρδης, ο οικονομολόγος έχει ξεκάθαρα βρετανική προφορά και ήπια συμπεριφορά. Ο 55χρονος Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τον επιδεικτικό και επικριτικό προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη.
Τώρα έχει μία από τις πιο δύσκολες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για την προσπάθεια να στρέψει την Ελλάδα σε μια πιο παραγωγική σχέση με τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε όλη την ευρωζώνη, αφότου πολλοί κουράστηκαν να προσπαθούν να συνεργαστούν με τον Βαρουφάκη.

Στην πραγματικότητα, ο Τσακαλώτος ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας από τον Απρίλιο, ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις. Γεννήθηκε στην Ολλανδία, πήρε διδακτορικό από την Οξφόρδη, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προτού μεταφερθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Τον σέβονται οι πιστωτές, και θεωρείται ως ένα ασφαλές λιμάνι σε σχέση με την καταιγίδα Βαρουφάκη», λέει η Μέγκαν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife & John Hancock Asset Management.

Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, αυτός ο λιτός πανεπιστημιακός ήταν ένθερμος Αριστερός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια, ως μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, και υποστηρίζει τις θέσεις του με ζήλο.

Είδε το δημοψήφισμα ως εργαλείο για να πειστούν οι πιστωτές να γίνουν πιο ευέλικτοι.

Ανθρωποι που έχουν δουλέψει μαζί του από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λένε ότι ο Τσακαλώτος έχει ένα «λαμπρό, πολύ αναλυτικό και μεθοδικό μυαλό». Ενας τον περιέγραψε ως «καλό ηγέτη που δεν έχει τα χαρακτηριστικά του στερεότυπου πολιτικού: ξέρει πώς να ακούει και ποτέ δεν θα υποτιμήσει τον συνομιλητή του, δημιουργώντας μια αίσθηση αξιοπιστίας».