Εγκαταλείποντας για μερικές ημέρες την έδρα του στη Βηρυτό, την ταραγμένη Μέση Ανατολή και τα πολλά ανοιχτά μέτωπά της, ο διάσημος βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής του Independent Ρόμπερτ Φισκ ταξίδεψε έως την Ελλάδα για να καταγράψει το κλίμα στη χώρα, τόσο πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος όσο και αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Αντί να περιπλανηθεί στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, ο βρετανός δημοσιογράφος επέλεξε να επισκεφθεί τη γειτονιά της Κυψέλης όπου συνομίλησε με δεκάδες ανθρώπους, υποστηρικτές και του «Όχι» και του «Ναι», οι οποίοι του παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους. «Οι υποστηρικτές του ‘Όχι’ ενδιαφέρονταν για τους φτωχούς και δεν εμπιστεύονταν την Ευρώπη αλλά οι υποστηρικτές του ‘Ναι’ ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα και επίσης δεν εμπιστεύονταν την Ευρώπη», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Φισκ.
Αυτό, όμως, που εντυπωσίασε τον βρετανό δημοσιογράφο ήταν το γεγονός ότι όλοι οι ψηφοφόροι στην Οδό Κυψέλης τάσσονταν υπέρ του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν είμαι σίγουρος εάν πρόκειται για μια δημοκρατική άσκηση (κατά το ελληνικό στιλ) ή εάν η δημοκρατία είναι ο νικητής του δημοψηφίσματος. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα πρόβλημα γιατί η ΕΕ και οι μεγάλοι τραπεζίτες της Δύσης έφτασαν στο σημείο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, να εμφανίζονται όχι ως ευγενή άτομα που πρόσφεραν τη γενναιοδωρία τους στην Ελλάδα, αλλά ως μοχθηροί δανειστές οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν τους φτωχούς Έλληνες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φισκ. Και καταλήγει ισχυριζόμενος ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν κάποιοι στο μέλλον που θα (εξακολουθούν να) επιθυμούν να αποκαλούνται ‘Ευρωπαίοι’».