Να δώσει νέα δυναμική στην αξιωματική αντιπολίτευση και παράλληλα να δείξει στην κοινή γνώμη ότι αποτελεί τον βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού κόσμου θα επιχειρήσει, όσο διάστημα μείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ για τον οποίο ήδη διερωτώνται πολλοί εάν ισχύσει το ρητό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», είναι αποφασισμένος, όπως δείχνουν και οι πρώτες του κινήσεις, να μην χαριστεί σε κανέναν και κυρίως στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια της επιχείρησης ανάκαμψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει ο «χορός των δελφίνων» και ήδη άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι επίδοξοι διάδοχοι προκαλώντας αρνητικά σχόλια από πολλούς, καθώς αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν αρκετοί, το μείζον είναι το εθνικό ζήτημα και όχι το εσωκομματικό.

Ο κ. Μεϊμαράκης στην πρώτη του παρουσία χθες τόσο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ΝΔ, το οποίο είναι ναι στην αναγκαία εθνική συνεννόηση, αλλά όχι στην συνευθύνη.

Κατά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες και να φέρει συμφωνία, όπως και έταξε στον ελληνικό λαό, ο οποίος και τον επιβράβευσε την περασμένη Κυριακή στο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει γρήγορα, δηλ. στις 48 ώρες όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες με άρση των capital controls και να τηρηθεί η δέσμευσή του για μη «κούρεμα» των καταθέσεων.

«Ο Τσίπρας έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη να φέρει συμφωνία» είναι το μήνυμα του κ. Μεϊμαράκη που ήταν εμφανές από τον τρόπο που κινήθηκε τόσο στη σύσκεψη όσο και στη δημόσια δήλωσή του ότι δεν θέλει η ΝΔ να μπει…στο «κάδρο», όπως θα επιθυμούσε κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός λόγω και της δύσκολης θέσης που βρίσκεται και ήταν εμφανές και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και η ΝΔ είναι έτοιμη, ως κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ, ακόμα και εάν χρειαστεί να ψηφίσει το κόμμα υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε, μια αναγκαία, αλλά επώδυνη συμφωνία με τους εταίρους, δεν εμφανίζεται καθόλου διατεθειμένη να γίνει συνυπεύθυνη και να αναλάβει το πολιτικό κόστος για λάθη της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης που πήγε στο Προεδρικό μαζί με τους Κώστα Καραγκούνη, Γιάννη Πλακιωτάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, τέσσερις φορές στη δημόσια δήλωσή του απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για το σημερινό αδιέξοδο, ενώ είπε ότι και η σύσκεψη έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Μεϊμαράκης που είχε μακρά συζήτηση χθες με τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΝΔ και τέως Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχει σκοπό να εκκινήσει και πάλι το κόμμα και να θέσει τις λειτουργίες του σε άλλη βάση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα το απόγευμα συγκαλεί το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση όμως και με τη συμμετοχή των συντονιστών των τομέων, ώστε να τους ενημερώσει για τη σύσκεψη στο Προεδρικό και να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα έως την Παρασκευή, ο κ. Μεϊμαράκης ετοιμάζεται να συγκαλέσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ώστε να νομιμοποιηθεί πολιτικά και όχι τυπικά η προεδρία του μέσα από μια ψηφοφορία, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Ο αποχαιρετισμός Σαμαρά

Τέλος εποχής για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εγκατέλειψε χθες το απόγευμα το γραφείο του στη Συγγρού, παραδίδοντας στον κ. Μεϊμαράκη. Η χθεσινή μέρα ήταν άκρως συγκινησιακή στα γραφεία της ΝΔ, όπου βρέθηκε από πολύ νωρίς το πρωί ο τέως Πρωθυπουργός. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ και δεκάδες στελέχη έσπευσαν να χαιρετήσουν τον κ. Σαμαρά που ήταν απόλυτα ήρεμος και ψύχραιμος. Ο ίδιος στις συζητήσεις του με βουλευτές και στελέχη μιλούσε για τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα, είπε ότι πρέπει η παράταξη να μείνει, όπως και είναι, όρθια και ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει τον κ. Μεϊμαράκη όποτε το χρειαστεί. «Είμαστε εδώ, στη διάθεση του κόμματος» φέρεται να είπε.