Στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης ως ενέχυρο για να υπάρξει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα ήταν μια πολιτική επιλογή προκειμένου να καλέσει τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν τα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως κάτι παρόμοιο είχε γίνει και κατά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης το 2012.

Περιγράφοντας ωστόσο το «τοξικό» κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στο σημερινό Eurogroup η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι ηγέτες πολλών χωρών της ζώνης του ευρώ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα μεταβούν στη σημερινή συνεδρίαση της συνόδου κορυφής για νέους συμβιβασμούς και ότι θα εξετάσουν πως θα δράσουν αφού πρώτα αξιολογήσουν τη νέα πρόταση της Ελλάδας.

«Το Grexit είναι στα χείλη όλων, αλλά ουσιαστικά κανένας δεν το λέει», δηλώνει στους FT αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Κατά την εφημερίδα δεν υπάρχει σταθερή πορεία προς μία συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όταν λήξουν σε δύο εβδομάδες ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ.

«Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωναν ότι υπάρχει ελάχιστη προθυμία για διαπραγμάτευση με την Αθήνα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ούτε οι πολιτικοί ηγέτες ούτε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ήθελαν να κατηγορηθούν για την προετοιμασία ενός Grexit», αναφέρουν οι Financial Times.