• Αναζήτηση
 • Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: H ανακοίνωση – Συμφωνία 4 σημείων θα κατατεθούν από την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής

  Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Παρακαλώ περιμένετε...

  Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο συμβούλιο δεν συμμετείχε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.

  Από τη Νέα Δημοκρατία ήταν παρών ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.

  Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός του γγ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι βελτιωτικές προτάσεις Γιούνκερ και 5 βελτιώσεις θα κατατεθούν ως η ελληνική πρόταση για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές.

  Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη. ότι χρειάζονται μέτρα για την ανάπτυξη, για την κοινωνική συνοχή, τις μεταρρυθμίσεις, να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η οικονομική ζωή της χώρας.

  Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

  Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  · Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

  · Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

  · Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

  · Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

  · Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

  · Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

  Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

  Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

  «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

  Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

  Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  · Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

  · Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

  · Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

  · Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

  Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

  Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».


  Η συνεδρίαση

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος οι πολιτικοί αρχηγοί πιέζουν τον Πρωθυπουργό για όσον το δυνατόν συντομότερα να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.

  Στις 12:40 δόθηκε η εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμαστούν τοστ για τους πολιτικούς αρχηγούς που συσκέπτονται, κάτι που προϊδεάζει ότι είναι πιθανόν να κρατήσει πολύ ώρα η συνεδρίαση.

  Στις 12:51 έκαναν διάλειμμα για να μιλήσει ο κ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από τη συνομιλία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ολάντ θέλει να αποφύγει σήμερα Δευτέρα ένα Grexit στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ.

  Στις 13:00 υπήρξε ιδιαίτερη συνομιλία του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.

  Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη δημιουργία Εθνικής διαπραγματευτικής Ομάδας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.

  Τηλεφωνική επικοινωνία είχε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

  Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε ξανά μετά το διάλειμμα στις 13:25.

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να μιλήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό, κάτι που θα γίνει σε διάλειμμα της συνεδρίασης.

  Ο Π. Λαφαζάνης στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών.

  Στις 13:40 ιδιαίτερη συνομιλία Τσίπρα – Λαφαζάνη σε γραφείο του προεδρικού Μεγάρου. Πιθανή επικοινωνία με Πούτιν.

  Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα.

  Στις 13:46 η σύσκεψη συνεχίζεται χωρίς τον Πρωθυπουργό ο οποίος συνεχίζει από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας κ. Γεννηματά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ηγέτες του εξωτερικού.

  Στις 13:50 ολοκληρώθηκε η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν χωρίς την παρουσία Λαφαζάνη ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

  Πληροφορίες, μη διασταυρωμένες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με την κυρία Μέρκελ κάτι που διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο Πρωθυπουργός από τις 14:15 συζητάει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς την αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία αν υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση του χρέους.

  Στις 14:36 ο κ. Τσίπρας βγήκε από το συμβούλιο για επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας. Μαζί του οι κκ Νίκος Παππάς και Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

  Συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα και ο Πρωθυπουργός είπε στην Καγκελάριο ότι θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση.

  Προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει κείμενο από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που να το υπογράφουν όλοι πλην βέβαια του γγ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα στο οποίο να τονίζεται ότι είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδας στο ευρώ.

  Στις 16:30 πληροφορίες αναφέρουν ότι τελείωσε το συμβούλιο των αρχηγών και συντάσσεται το κοινό ανακοινωθέν.

  Μόλις τελειώσει το Συμβούλιο αρχηγών θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για τον ELA.

  Πρόεδρος και Ευρώπη

  Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.

  Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που τού δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας». Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

  Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με άμεση προτεραιότητα την τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο την γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στην χώρα.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk