Βερολίνο, Ανταπόκριση
«Θα προτιμούσαμε το „ναι“. Αλλά ότι και να ψηφίσει κανείς την Κυριακή θα είναι λάθος. Κάθε επιλογή θα συνοδεύεται από δυσκολίες». Αυτό έλεγε την Παρασκευή στο Βερολίνο γερμανική κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα. «Οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα προκύψουν όμως, αν οι κάλπες βγάλουν ισόπαλο περίπου αποτέλεσμα. Με έναν διχασμένο πληθυσμό πίσω της καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διατυπώσει μια συνεκτική πολιτική. Αλλά ούτε και οι εταίροι θα έχουν εύκολο παιχνίδι».
Όποιο και να είναι όμως το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, η Αθήνα και οι δανειστές είναι καταδικασμένοι να ξαναπιάσουν το νήμα των διαπραγματεύσεων. «Διαφορετικά οι κίνδυνοι θα είναι ανυπολόγιστοι» τόνισε. Το πόσο θα διαρκέσουν βέβαια οι νέες συνομιλίες, είναι ανοικτό θέμα. «Πάντως όχι λίγες ημέρες, ή εβδομάδες, δεδομένου ότι θα αρχίσουν πάλι από το μηδέν», πρόσθεσε.
Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι όντως εξαιρετικά χρονοβόρα: Την αρχή πρέπει να κάνει η Ελλάδα με την κατάθεση ενός αιτήματος για παροχή βοήθειας στο ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης ESM. Το αίτημα θα εξετασθεί στη συνέχεια από το συμβούλιο του ταμείου, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γιέροεν Ντάισελμπλουμ, που στο τέλος θα συντάξει έκθεση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Από εκεί η έκθεση θα μεταβιβαστεί στο Eurogroup, το οποίο, αν την θεωρήσει ικανοποιητική, θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Το επόμενος βήμα θα είναι η μεταβίβαση της συμφωνίας σε 6 από τα 19 κοινοβούλια της ευρωζώνης, που έχουν το δικαίωμα να προβάλουν βέτο σε αυτήν. Και μόνο αν τα κοινοβούλια αυτά δώσουν το πράσινο φώς στη συμφωνία – το γερμανικό πρέπει να το δώσει μάλιστα δυο φορές – θα μπει η Ελλάδα και τυπικά στο νέο (τρίτο) πρόγραμμα.
Προτού αρχίσουν όλα αυτά ωστόσο, πρέπει να γίνει μια αποτίμηση των λόγων που οδήγησαν στο ναυάγιο του δεύτερου προγράμματος, καθώς και μια πρόβλεψη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό είναι μεγάλο θέμα, που δεν μπορεί να ανατεθεί σε τεχνοκράτες, ή στους υπουργούς οικονομικών, αλλά κατευθείαν στους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς κρατών» λέει η πηγή. Στο Βερολίνο γίνεται λόγος για νέα σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Τρίτη, ή Τετάρτη.
Όλα αυτά, λέει η πηγή, θέλουν φυσικά τον χρόνο τους. Η συνολική διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως, προσθέτει, θα εξαρτηθεί από την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους εταίρους. «Αν αυτή υπάρξει πραγματικά, η συμφωνία θα μπορούσε να συνομολογηθεί εντός ολίγων εβδομάδων».
Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με «κάθε ελληνική κυβέρνηση», επομένως και με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτή ηττηθεί στο δημοψήφισμα. «Συνεργαζόμαστε με κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, εξαιρέσεις δεν κάνουμε» είπε.
Μέχρι τη νύχτα της Κυριακής ωστόσο το Βερολίνο θα σωπαίνει. «Η Άνγκελα Μέρκελ θα συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη γερμανική παροιμία: „Ας περιμένουμε πίνοντας τσάι“» λέει η πηγή. Αυτό, προσθέτει, «είναι εξάλλου και το αγαπημένο της αφέψημα».