«Οδήγησε τη χώρα σε μια θεσμικά εκβιαστική διαδικασία, σε ένα πρωτοφανές «ταχύρρυθμο» δημοψήφισμα για ζήτημα πρωτίστως δημοσιονομικό, δηλαδή για ζήτημα που συνταγματικά απαγορεύεται να τεθεί σε δημοψήφισμα.

» Δίχασε την ελληνική κοινωνία την ώρα που χρειαζόταν εθνική ενότητα και συναίνεση.

» Διεκδικεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του «Όχι», ενώ μπορούσε να είναι εκπρόσωπος κατά τεκμήριο όλου του έθνους στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και εταίρους.

Παραβίασε τις αποδεκτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης διαδικαστικές εγγυήσεις ενός γνήσιου δημοψηφίσματος. Παίζει εν ου παικτοίς με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με τον εθνικολαϊκιστή συνέταιρό του. Αλλοίωσε το ψηφοδέλτιο.

» Κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό υπέρ της κυβερνητικής άποψης. Εμφάνισε το ‘Όχι’ ως ‘Όχι’ στην επίθεση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών κατά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

» Έθεσε το ζήτημα ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας λες και οι άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν κενό δημοκρατίας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

» Έχασε κάθε πιθανό σύμμαχο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

» Για να αναπτύξει αυτήν την πολιτική επιχειρηματολογία προκάλεσε την άγονη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Άφησε τη χώρα ακάλυπτη.»