H απομείωση του δημοσίου χρέους θα είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, είπε σήμερα στo Reuters ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής και μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σταθάκης είπε ότι το χρέος μετά από 5 χρόνια λιτότητας δεν είναι βιώσιμο και πως το «Οχι» θα ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωσή του.

«Το δημοψήφισμα της Κυριακής επαναφέρει το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους», είπε ο Σταθάκης. «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, από Δευτέρα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους μας», πρόσθεσε σε δηλώσεις του που απέστειλε μέσω e-mail στο Reuters.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου αναφέρεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επέκταση της λήξης των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και μεγάλη διαγραφή χρέους:

«Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, μας υπενθυμίζει με τον πλέον επίκαιρο τρόπο, τα πλέον κρίσιμα σημεία του ελληνικού προβλήματος. Ότι τα ελληνικά προγράμματα ήσαν εξαρχής καταδικασμένα σε αποτυχία, τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονταν ήταν υπερβολικά για μια οικονομία σε ύφεση, και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανεδαφικό».

«Πάνω από όλα, όμως, η έκθεση του ΔΝΤ μας υπενθυμίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ύστερα από 5 χρόνια λιτότητας παραμένει μη βιώσιμο», πρόσθεσε ο υπουργός.