Εκατοντάδες καθηγητές, ερευνητές και διανοούμενοι της Ιταλίας υπέγραψαν έκκληση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή.

Στην έκκληση, εκφράζεται «έντονη ανησυχία για την κατάσταση και μεγάλη αγανάκτηση για τον εκβιασμό των τεχνοκρατών της λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Οι τεχνοκράτες της λιτότητας έδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της αγριότητάς τους: η επιβολή ενός και μοναδικού μοντέλου που θέλει να μηδενίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε τον ελληνικό λαό, στην δύσκολη αυτή σελίδα της ιστορίας του. Για τον λόγο αυτό σας προσφέρουμε από τώρα την αλληλεγγύη μας, όχι μόνον ηθική αλλά και με ουσιαστικές πράξεις. Δεσμευόμαστε να σας στηρίξουμε, να συνεργαστούμε προσωπικά με στόχο την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και την δημιουργία ενός νέου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού μοντέλου, που να συμπεριλαμβάνει και το κομβικό σημείο του χώρου της γνώσης, στον οποίο εργαζόμαστε» αναφέρει η επιστολή.

«Ο κόσμος ολόκληρος αγανακτεί και κινητοποιείται για να μπορέσει η Ελλάδα να αποδείξει ότι μια διαφορετική Ευρώπη, ένας διαφορετικός κόσμος, είναι πραγματικά δυνατός, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο ανάμεσα σε υποδούλωση στις αγορές και βαρβαρότητα» τονίζει η έκκληση η οποία δημοσιεύεται στον ιταλικό Τύπο.

Η παρέμβαση αυτή αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται με την διαπίστωση ότι «όλοι γνωρίζουν πόσο ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική σκέψη συνέβαλαν στην πρώτη και καθοριστική ώθηση προς την αδελφοσύνη σε αυτή την μεγάλη περιοχή του πλανήτη μας. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή αποτελεί την ρίζα μας, πολύ πριν και πολύ περισσότερο από κάθε μύθο και ιδεολογία που κατά καιρούς θεωρήθηκαν ιδρυτικής σημασίας για την Ευρώπη».