Με τη λογική ότι για τους περισσότερους χρήστες, οι «έξυπνες» συσκευές αποτελούν πλέον προέκταση του εαυτού τους, η Google ανέπτυξε μια πατέντα η οποία υπόσχεται να προσφέρει νέα έννοια διάδρασης και ελέγχου στην οικογένεια των wearables.

Σύμφωνα με την πατέντα που κατέθεσε προς έγκριση το 2012 ο αμερικανικός κολοσσός, η τεχνολογία βασίζεται σε ένα ζευγάρι γυαλιά το οποίο θα εκπέμπει ένα εικονικό πληκτρολόγιο απευθείας στην παλάμη του κατόχου του.

«Η συσκευή εικονικού ελέγχου» αναφέρει η έκθεση της εταιρείας, «περιλαμβάνει έναν προβολέα και μια κάμερα. Ο προβολέας προβάλλει ένα μοτίβο απευθείας επάνω σε μια επιφάνεια, ενώ η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες που ακολουθούν οι οποίες με τη βοήθεια ενός επεξεργαστή μεταφράζονται σε εντολές».

Επικοινωνία και διάδραση

Ο συγκεκριμένος προβολέας, αναφέρει, μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένος στον έναν βραχίονα ενός ζευγαριού γυαλιών. Η κάμερα καταγραφής των κινήσεών του πάλι, μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένη στον άλλον βραχίονα.

Άλλο παράδειγμα της Google, περιγράφει την καταγραφή της κάμερας των κινήσεων του χεριού του χρήστη και τη «μεταφορά» τους στη συνέχεια στα γυαλιά ή στη συνδεδεμένη συσκευή π.χ. στο smartphone του.

Πέρα από το εικονικό πληκτρολόγιο, ο χρήστης θα είναι σε θέση να παρακολουθεί βίντεο… στην παλάμη του χεριού του, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να κρατάει τη συσκευή του.

Παρόμοιες απόπειρες

Το 2013 και η Samsung υπέβαλε επίσης αίτημα χορήγησης ευρεσιτεχνίας για παρόμοια ιδέα, η οποία αφορούσε ένα ζευγάρι γυαλιά ικανό να προβάλλει ένα εικονικό πληκτρολόγιο στα δάχτυλα του χρήστη.

Για παράδειγμα, οι αριθμοί θα μπορούν να προβάλλονται στον δείκτη και τα σύμβολα στον μέσο. Αντίστοιχα τα γράμματα του αλφαβήτου θα εμφανίζονται στα δάχτυλα και στην παλάμη, με τον αντίχειρα να πιέζει τα επιθυμητά σημεία. Η κάμερα των γυαλιών στη συνέχεια θα καταγράφει τις κινήσεις αυτές, με τελικό αποτέλεσμα τη σύνταξη ενός μηνύματος στον… αέρα.

Το μέλλον στον έλεγχο των συσκευών

Όπως όλα δείχνουν, σε λίγα χρόνια, ο έλεγχος των συσκευών θα έχει αλλάξει ριζικά. Καινοτομίες που θα ξεκινούν από φουτουριστικά wearables και θα καταλήγουν σε «έξυπνα» ρούχα, θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διάδραση με το smartphone ή το tablet μας με τρόπους που θα βρίσκονται «ενσωματωμένοι» στις φυσικές μας κινήσεις.

H Google βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Levi’s για την ανάπτυξη διαδραστικών ρούχων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ίδια κατεύθυνση είναι και το λεγόμενο πρότζεκτ Jacquard, επίσης της Google: μια σειρά από «έξυπνα» υφάσματα ικανά να μεταμορφώσουν τα ρούχα σε επιφάνειες αφής και σε χειριστήρια ηλεκτρονικών συσκευών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μυστικό κρύβεται στην ειδική αγώγιμη κλωστή η οποία ενσωματώνεται στα εν λόγω υφάσματα και σε συνδυασμό με λιλιπούτειους υπολογιστές, μπορεί να «μιλάει» σε γκάτζετ και ηλεκτρονικές συσκευές.