Ο Matti Makkonen, ο Φιλανδός που έχει χαρακτηριστεί «ο πατέρας του SMS», απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ τον χαρακτηρισμό και απέδιδε την υπηρεσία αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, η συνεισφορά του αναγνωρίστηκε με το βραβείο καινοτομίας του περιοδικού Economist το 2008.

Στον μηχανικό Makkonen αποδίδεται η σύλληψη της ιδέας ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων σε φυσική γλώσσα – ο ίδιος αρνιόταν ότι προωθούσε το txt spk, δηλαδή τα συντετμημένα και δυσνόητα μηνύματα που κυριαρχούσαν κυρίως τα πρώτα χρόνια μετά την αποστολή του πρώτου SMS το 1992. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στο BBC μέσω… SMS, 20 χρόνια αργότερα, ο Makkonen είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της χρέωσης ανά μήνυμα.

Σήμερα, η χρήση της υπηρεσίας μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτώση, καθώς υποκαθίσταται από άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, με ή χωρίς τον περιορισμό των 160 χαρακτήρων, όπως το Viber, το WhatsApp, τον Facebook Messenger κ.ά.

O Makkonen εργάστηκε για την Nokia Networks και την Tele Finland, και υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Finnet Oy από το 2003 έως το 2005.

Newsroom ΔΟΛ