• Αναζήτηση
 • Ο χάρτης με τις επιλογές κομμάτων και φορέων για το δημοψήφισμα

  Καταγράφηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών τα κόμματα –κατά δήλωσή τους στη διακομματική– και οι φορείς που ανεξάρτητα από το εάν συγκρότησαν ή όχι επιτροπές στήριξης εντάσσονται με βάση την τοποθέτησή τους απέναντι στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος σε τρεις κατηγορίες επιλογών: «ναι», «όχι», «άκυρο».

  Καταγράφηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών τα κόμματα -κατά δήλωσή τους στη διακομματική- και οι φορείς που ανεξάρτητα από το εάν συγκρότησαν ή όχι επιτροπές στήριξης εντάσσονται με βάση την τοποθέτησή τους απέναντι στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος σε τρεις κατηγορίες επιλογών: «ναι», «όχι», «άκυρο».
  Η καταγραφή αυτή περιλαμβάνεται στη διαπιστωτική πράξη που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Νίκος Βούτσης.
  Για το «Ναι»
  Την Επιτροπή του «ΝΑΙ» υποστηρίζουν τα πολιτικά κόμματα: ΝΔ, ΠαΣοΚ, Το Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Δημιουργία Ξανά!, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚιΔηΣο), κατά δήλωσή τους στην ειδική Διακομματική Επιτροπή.
  Οι φορείς και ενώσεις πολιτών που συγκροτούν την Επιτροπή Υποστήριξης του ΝΑΙ είναι οι εξής: Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ), Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, Ένωση ασκούμενων και νέων δικηγόρων Αθηνών, Ένωση γυναικών Κρήτης, Ένωση Ελλήνων νομικών e-ΘΕΜΙΣ, Ένωση προσώπων «Ανεξάρτητη πρόταση», Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο κοινωνικών και αναπτυξιακών μελετών, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κίνηση «Δυναμική Ελλάδα», Κίνηση «Νέοι μεταρρυθμιστές», Κίνηση «Πολιτεία 2012», Κίνηση «Πρωτοβουλία Β», Κίνηση πολιτών «Άλμα Ανάπτυξης», Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων, Πανελλήνιος σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Συλλογική κίνηση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη», Σύνδεσμος γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
  (ΣΕΤΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και ετοίμου ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
  Επισημαίνεται ότι για μέρος από αυτούς τους φορείς εκκρεμούν προς κατάθεση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους σχετικά με τη δήλωσή τους υπέρ συγκεκριμένης Επιτροπής.
  Για το «Όχι»
  Την επιλογή του «ΟΧΙ» στο σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών υποστηρίζουν, κατά δήλωσή τους στην ειδική Διακομματική Επιτροπή, τα πολιτικά κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ), Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) και Κόμμα ΛΕΥΚΟ.
  Η Επιτροπή Υποστήριξης του «ΟΧΙ» δεν θα συγκροτηθεί έπειτα από δήλωση στις 29.6.2015 του γραμματέα της ΚΕ του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματος που
  υποστηρίζει την επιλογή του «ΟΧΙ».
  Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) κατά δήλωσή του στηρίζει το «ΑΚΥΡΟ», καθώς διαφωνεί και με τις δύο προταθείσες επιλογές. Το ΚΚΕ προτάσσει το «Όχι στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης, Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
  Πολιτική