Διευκρινίσεις για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δίνει ο υπουργός Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη Τύπου.
Οπως σημείωσε ο υπουργός το κόστος της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ, περίπου το 50% του κόστους των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Επίσης είπε ότι το υπουργείο θα μεριμνήσει για την γρήγορη και ακριβή ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος σε συνεργασία με την εταιρεία Singular Logic.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση στα κόμματα.

Σχετικά με την σύγκλιση της άτυπης διακομματικής επιτροπής, διευκρινίσθηκε ότι η συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε παρότι δεν προβλέπεται από το νόμο, με την συμμετοχή των επτά κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεργασθούν με σκοπό την αντιμετώπιση όσων ζητημάτων αφορούν το δημοψήφισμα.

Ο χρόνος για την προβολή των απόψεων υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ θα κατανεμηθεί ισομερώς 50% – 50%, τόνισε ο υπουργός.

«Ηδη υπήρξε άτυπη διακομματική επιτροπή για το ζήτημα της προβολής σχετικά με το δημοψήφισμα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνάντηση παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Από την Τετάρτη θα αποσταλούν σάκοι με τα ψηφοδέλτια και το υλικό για το δημοψήφισμα με κατεύθυνση τα πρώτα 2.000 εκλογικά τμήματα στη μεθόριο, τα νησιά και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές.

Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, σχετικά με το Ναι και το Όχι, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι διαμορφώθηκαν βάση της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και αναφέρθηκε στο νόμο του 2011, διευκρινίζοντας πάντως, ότι δεν κατατέθηκε ένσταση επί της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν συνταχθεί βάση της Αναθεώρησης του 2015, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου ώστε να ψηφίσουν και οι 18άρηδες.

Κανένα από τα 19.000 τμήματα στην Επικράτεις δεν θα μείνει χωρίς έγκαιρη παράδοση του υλικού, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τους ετεροδημότες σημειώνεται ότι όσοι έχουν εγγραφεί σε καταλόγους μέχρι τις 30 Απριλίου θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους – εκεί που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν. Επομένως θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα οριστούν στους δήμους που έχουν εγγραφεί.

Προβλέπεται για τους ψηφοφόρους που θα ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους διευκολύνσεις για την μετακίνησή τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσει μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών συγκοινωνιακών φορέων, αλλά και εταιρειών διοδίων.

«Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με κανόνες διαφάνειας, ισονομίας έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασίας για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να υπάρξει μαζική συμμετοχή», είπε ο κ. Βούτσης.

Υπολογίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 10,5 εκατ. Ομως 2,5 εκατ. περίπου δεν θα ψηφίσουν διότι πρόκειται για ομογενείς και κατοίκους εξωτερικού που δεν μετέχουν στο δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, δηλαδή να έχει δεσμευτική ισχύ η συμμετοχή πρέπει να ξεπερνάει το 40%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 4,5 εκατ. εκλογείς.