Στα 120 ευρώ μειώθηκε το εβδομαδιαίο όριo ανάληψης μετρητών των συνταξιούχων

Το ενδεχόμενο να μειωθεί σε 20 ευρώ από 60 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ τις επόμενες ημέρες θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς τα αποθέματα των τραπεζών σε μετρητά εξαντλούνται.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί σε 20 ευρώ από 60 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ τις επόμενες ημέρες θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς τα αποθέματα των τραπεζών σε μετρητά εξαντλούνται.
Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αρχική εισήγηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), ήταν για ημερήσιες συναλλαγές 20 ευρώ, αλλά ύστερα από πιέσεις των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών το όριο ορίστηκε σε 60 ευρώ.
Αν δεν προστατευθεί η ρευστότητα του συστήματος, οι πιθανότητες μείωσης του ορίου αυξάνονται και μετά και την απόφαση να χορηγηθεί στους συνταξιούχους το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών, το οποίο τελικά ορίστηκε σε 120 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν αρχικά.

Αυτό αποφασίστηκε χθες αργά τη νύχτα, σε σύσκεψη εκπροσώπων των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Η χορήγηση των συντάξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, από 1000 περίπου καταστήματα εκ των οποίων 250 καταστήματα της Πειραιώς, 250 της Εθνικής, 200 της Alpha Bank, 150 της Eurobank και 20 της Αττικής.
Οι συνταξιούχοι με το απογραφικό θα περιμένουν τη σειρά τους έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, συνοδεία αστυνομικών και ένας ένας θα εισέρχεται στο κατάστημα για να εξυπηρετηθεί.
Είναι προφανές ότι θα σημειωθεί τεράστια ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχων.
Υπολογίζεται ότι από την καταβολή των συντάξεων αυτή την εβδομάδα, θα αφαιρεθούν από το σύστημα περί τα 250-300 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα τη ρευστότητα των τραπεζών και φέρνοντας πιο κοντά τη μείωσης του ημερήσιου ορίου στα 20 ευρώ για να παραμείνει στοιχειωδώς ανοικτό το σύστημα.
Πάντως, στην πράξη το ημέρησιο όριο ανάληψης έχει περιοριστεί στα 50 ευρώ καθώς τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στις ΑΤΜ εξαντλούνται γρήγορα, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να δίνουν αντί για τρία χαρτονομίσματα των 20 ευρώ ένα των 50 ευρώ.

Από την πλευρά το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το όριο ημερησιών ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ δεν θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: «Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το όριο ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk