Με υπόβαθρο ότι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη απειλείται, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται στη μια το μεσημέρι της Κυριακής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που έχει πει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ότι θα κινηθεί στα όρια των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Προσερχόμενος στον Πρόεδρο, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι είναι «εθνική κόκκινη γραμμή η υπεράσπιση της θέσης της χώρας στην καρδιά της Ευρωπης», λέγοντας πως υπεράσπιση αυτής της θέσης «βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο».

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η θέση στην Ευρώπη «είναι μία θέση που πραγματικά στηρίζει την ύπαρξη της Ελλάδας». Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο είπε: «Γνωρίζω ότι συμφωνείτε, όμως οφείλω να σας πως ότι η υπεράσπιση αυτής της θέσης γίνεται ολο και πιο δυσκολη και η θέση της υπεράσπισης αυτής βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος ανέφερε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εκτιμώ την πρωτοβουλία και την ευαισθησία σας».

«Από τη μία πλευρά, η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιαραταρκη, όσο και ότι αυτό δεν πορει να γινει μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων. Αυτή την ώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

«Ενοψει της επικαιροτητας να επισημάνω ότι ο λαός γνωρίζει το διακύβευμα και έχω εμπιστοσύνη ότι την άλλη κυριακή θα αποδείξεο ότι στις κρίσιμες ώρεες θα δείξει ωριμότητα και αποφασιστικότητα» κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πριν τη συνάντηση

Ο τέως Πρωθυπουργός, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατία το μείζον θέμα της ανάγκης να πράξουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες ότι είναι αναγκαίο για να μην διακυβευτεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Πολλοί στη ΝΔ μιλάνε για τις ιστορικές ευθύνες του κ. Παυλόπουλου, άλλοτε στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση (Ε.Ο.Κ.).

Μάλιστα, επικαλούνται την δική του επισήμανση ότι θα κινηθεί στα όρια των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων για να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλες και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον με την ίδια την ιστορία που θα κρίνει τους πάντες για τη στάση τους στη σημερινή κρίσιμη περίοδο για τον τόπο» έλεγε στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος της ΝΔ.

Κάποιοι άλλοι διευκρινίζουν ότι ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου κ. Παυλόπουλος που έχει διακονήσει τη νομική επιστήμη επί δεκαετίες, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στα πλαίσια που του ορίζει το Σύνταγμα, θα πράξει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.