Επιβεβαίωση του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα, αποτελούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο Eurogroup που διέκοψε για λίγο τις εργασίες του.

Ως προς τους λόγους που αυτό συνέβη υπάρχει ακόμη σύγχυση. Υπήρξε απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για παράταση του προγράμματος. Ακόμη πιο ανησυχητικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μετέχει στη συνεδρίαση.

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης το plan b για την Ελλάδα.

Ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα ακόμη και σε περίπτωση ενός «ναι» στο δημοψηφίσμα που δρομολογείται έθεσε σε σκληρό ύφος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το δραματικό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη και παράταση δεν δίνεται. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διεκόπη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν τη στιγμή έχει το λόγο μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο -ενώπιον του οποίου βρίσκεται η πρόταση δημοψηφίσματος. Για το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στην ΕΚΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα συνεχίσει τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες απόντος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να θέσει επί τάπητος τις εξελίξεις και να προετοιμαστεί για τη διασφάλιση της υψηλού επιπέδου σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι εξεπλάγην αρνητικά από την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαγγείλει δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει μετά και την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή και οι θεσμοί είναι ακόμη έτοιμοι για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Συνέντευξη Τύπου του κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος αναφέρει ότι στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς τον Βαρουφάκη θα συζητήσουν για τις επιπτώσεις από τα νέα δεδομένα. «Εξεπλάγην αρνητικά από τη χθεσινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί. Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ. Θα συνέλθουμε εκ νέου για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω πώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να επιβιώσει με τέτοιες καταστάσεις. Η ευρωζώνη δεν μπορεί να παρέμβει στους κινδύνους που θα προκύψουν.Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα. Πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας μετά τη λήξη του προγράμματος.» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του μετά το σπάσιμο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρει: «Εξήγησα στο Eurogroup γιατί δεν μπορούσε να γίνει δεκτή η πρότασή του. Τα προαπαιτούμενα που μας ζητούσαν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακά. Αυτό που μας προτάθηκε δεν περιλάμβανε κανένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε σε εξυγίανση και έξοδο από την κρίση. Εξηγήσαμε ότι έχουμε εντολή να υπογράψουμε προτάσεις που θα ήταν βιώσιμες – Δεν έχουμε την εντολή να απορρίψουμε τις προτάσεις των εταίρων, χωρίς να ακούσουμε την άποψη του λαού. Η δική μας πρόταση ήταν να βρούμε κοινό πεδίο γύρω από το Μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Οι θεσμοί προσπαθούν να μας πάνε πίσω σε ένα μνημόνιο – Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Το πακέτο που μας πρότειναν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακό.»

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις! Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση. Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν. Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς».


Τι σημαίνει το τέλος του προγράμματος

Με την εκπνοή του προγράμματος την Τρίτη, 30 Ιουνίου, δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία ούτε η δυνατότητα βοήθειας για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, πλήν της βοήθειας που προβλέπει η ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους η οποία και θα καταβληθεί μόνο αν παραστεί ανάγκη

-Δεν υπάρχει ευρωπαικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν χρήματα βοήθειας, δεν υπάρχει μνημόνιο.

-Η ΕΚΤ θα πρέπει να καθορίσει άμεσα τη στάση της για την κάλυψη ή όχι των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών

-Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του ΔΝΤ, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει το Μάρτιο του 2016

-Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει τα χρήματα να αποπληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγουν την Τρίτη.
Αν εξοφληθεί η δόση δεν υπάρχει «πιστωτικό γεγονός» και το ερωτηματικό θα τεθεί ξανά στις 20 Ιουλίου όταν λήγει ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ.

-Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή ρητορικής από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία γνωρίζει ότι το ΔΝΤ έχει την υποχρέωση να εντάξει την Ελλάδα – αν το ζητήσει – σ΄ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία χρεοκοπίας της Ελλάδας (σ.σ. η οποία εξακολουθεί να παραμένει εντός του ευρώ) έχει κινηθεί.

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Ο πρόεδρος του Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος χαρακτήρισε «θλιβερή» εξέλιξη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Παράλληλα εξέφρασε την άπόψη ότι η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω συζητήσεις, ανέφερε ο ολλανδός αξιωματούχος

Πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν επίο του αιτήματος της κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση, αίτημα που δεν φαίνεται να εγκριθεί.

Ηδη από το Βερολίνο μεταδίδεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, κάτι που θα σημάνει ότι την 1η Ιουλίου το υφιστάμενο πρόγραμμα εκπνέει και πλέον δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι από εκείνη τη στιγμή θα κινηθούν οι διαδικασίες, το λεγόμενο Plan B, που θα οδηγεί στη χρεοκοπία της χώρας εντός ευρώ.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δηλώσεις υπουργών κατά την προσέλευση στο Eurogroup.

Δύσκολη χαρακτήρισε την επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ προσερχόμενος στη συνεδρίαση και χαρακτήρισε περίεργη (bizzare) την κίνηση της κυβέρνησης.

Στο χώρο προσήλθαν χωρίς δηλώσεις ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε επίσης, να μην κάνει δηλώσεις. «Η διορία παραμένει», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ολλανδίας, Ερίκ Βίμπς.

Με κάθε σεβασμό στο δημοψήφισμα ως δημοκρατική διαδικασία η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη για να λαμβάνει αποφάσεις και αυτό θα πρέπει να κάνει., δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Κάζιμιρ και πρόσθεσε: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το πακέτο που υπάρχει στο τραπέζι τότε τέλος. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πρέπει να απαντήσει τι θα γίνει αν δεν πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ. Τι περιμένω από τον Βαρουφάκη; Μια ακόμα διάλεξη»

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ Σέλινγκ αναρωτώμενος αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογούσε για τη δημοκρατία, γιατί δεν διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα πριν εβδομάδες όταν υπήρχε χρόνος; Αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί συνέβη.

Λαγκάρντ: Δείξαμε ευελιξία

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι το ταμείο «μαζί με τους θεσμούς δείξαμε πάντα ευελιξία για να προσαρμοστούμε στην πολιτική κατάσταση στην ΕλλάδαΣτόχος ήταν η σταθερότητα της οικονομίας στην Ελλάδα και η οικονομική ανεξαρτησία όπως στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.Πρέπει να υπάρξουν δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο παραγωγική η οικονομία και να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό απαιτεί οικονομική στηριξη και εργασία στο θέμα του χρέους. Έχω κάνει αυτές τις προτάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.»

Βαρουφάκης: Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοιχτές

Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περίοδο, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των τραπεζών» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Μοσχοβισί: Να εξετάσουμε αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία

Τo Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

To κενό το οποίο απομένει στις θέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι σχετικά περιορισμένο, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δούλευε μέχρι αργά τη νύχτα για να καλυφθεί το κενό, βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά παράλληλα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μεταρρυθμίσεις.

«Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι τοEurogroupπρέπει να εξετάσει εάν η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα πιθανή. Προηγουμένως όμως, είπε, οι υπουργοί αναμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάνη Βαρουφάκη, ποιά είναι η κατάσταση και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«H προθεσμία είναι προθεσμία», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Ερικ Βάιμπς, ο υφυπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας.