Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει την Τρίτη τη δόση 1,7 δισ. δολαρίων που χρωστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ίσως να είναι χειρότερα για τον πιστωτή παρά γι’ αυτή.
Άλλο πράγμα είναι να χάνεις την πληρωμή μιας δόσης σε ιδιώτες επενδυτές ομολόγων από το να μην πληρώνεις έναν επίσημο θεσμό όπως είναι το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την πολιτική του Ταμείου, χώρες που αδυνατούν να πληρώσουν δόσεις κρίνονται ως έχουσες «καθυστερημένες οφειλές». Ο εδρεύων στην Ουάσιγκτον χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν σκέπτεται να αλλάξει την ορολογία του και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «χρεοκοπία». Αυτό ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Οι τρεις μείζονες οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν επίσης αποφανθεί ότι η αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ δεν θα συνιστούσε επίσημη χρεοκοπία. Έτσι, ενώ οι πρακτικές συνέπειες μιας καθυστέρησης της πληρωμής θα μπορούσαν να είναι για την Ελλάδα προσωρινές και μικρές εφόσον η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, το ΔΝΤ ίσως να μην μπορεί να διατηρήσει την καλή φήμη που έχει ως παγκόσμιος πιστωτής έσχατης καταφυγής. Κάτι που ίσως δυσκολέψει την προσπάθεια του Ταμείου να κερδίσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων για κάποιες μελλοντικές οικονομικές διασώσεις.

«Θα ξεκινήσει μια εξονυχιστική συζήτηση αναφορικά με τις παρεμβάσεις σε χώρες που είτε μπορούν να θεωρηθούν αρκετά ισχυρές οικονομικά ώστε να ορθοποδήσουν μόνες τους είτε συμμετέχουν σε ευρύτερες γεωοικονομικές δομές, όπως είναι η Ευρωζώνη»
, δήλωσε ο Μπεν Στιλ, διευθυντής Διεθνών Οικονομικών στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.
Η μη πληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών με καθυστερούμενες οφειλές, μαζί με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τη Σομαλία. Οι τρεις αυτές χώρες οφείλουν αθροιστικά πληρωμές περίπου 1,8 δισ. δολαρίων.

Καμία καταστροφή
Το συμπέρασμα είναι ότι η αδυναμία πληρωμής μιας δόσης του ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα προκαλέσει ένα κύμα στάσης πληρωμών και άλλων δανείων που έχουν χορηγήσει στη χώρα άλλοι επίσημοι πιστωτές ή ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές. «Η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν θα προκαλέσει μια χιονοστιβάδα αθέτησης και άλλων πληρωμών», δήλωσε ο Ζόζο Ντέιβις, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc στο Λονδίνο.
Ωστόσο, άπαξ και υπαχθεί στις χώρες με καθυστερούμενες οφειλές, η Ελλάδα ίσως να έχει ελάχιστα κίνητρα για να αποπληρώσει εν τέλει το Ταμείο, εκτιμά ο Μπεν Στιλ. «Και τα 26 δισ. δολάρια, που οφείλει η Ελλάδα, ισοδυναμούν περίπου με το τετραπλάσιο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε το ΔΝΤ στην ιστορία του», σημείωσε ο αμερικανός οικονομολόγος.
Η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας στο ΔΝΤ για την ώρα προβλέπεται να γίνει το 2030.