Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο διήμερο μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες. Κοινοτικές πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν ότι «μικρές διαφορές» χωρίζουν πλέον την Ελλάδα με τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό αποτυπώνεται στον πίνακα των προαπαιτούμενων πράξεων που είδε το φως της δημοσιότητας και αποτελεί το κείμενο συζήτησης στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οπως προκύπτει από αυτό, έχουν γίνει αποδεκτές πολλές προτάσεις της ελληνικής πλευράς όπως να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, να υπάρξουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ, να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έστω κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αντί τριών που ζητούσε η κυβέρνηση, να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ για τρία ακόμα χρόνια, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το κείμενο γράφτηκε από κοινού από τους εκπροσώπους των θεσμών και την ελληνική αντιπροσωπεία με ίδιαίτερα ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από ελληνικής πλευρά στις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συμμετείχαν εκτός από τα τεχνικά κλιμάκια με επικεφαλής τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αποχώρησε κάποια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύμβουλοι των υπουργών.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται ότι τους επισκέφθηκε το πρωί πριν πάει στο 13ο όροφο του κτιρίου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, όπου συνεδρίασε στις 10 η ώρα, για τρίτη φορά σε ένα 24ωρο, η «τετραμερής» με τους επικεφαλής των θεσμών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μπενουά Κερέ, ο οποίος βισκότον στο «πόδι» του Μάριο Ντάγκι.
Η ελληνική ομάδα, περιγράφεται ως «συμπαγής», που «συμπεριφέρονταν ως κυψέλη» και «συναποφάσιζε». Το γενονός αυτό μάλιστα επισημαίνεται ότι τους έκανε να μοιράζονται την υπευθυνότητα (share responsibility), κανείς να μην αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη, στοιχείο που επέτρεπε σε κάθe μέλος ξεχωριστά και σε όλη την ομάδα να κρατάei σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται συμφωνία από το Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μια σκληρή ανακοίνωση. Τη σκυτάλη θα πάρει η Σύνοδος Κορυφής απ΄όπου προβλέπεται κάποια στιγμή να βγει «λευκός καπνός».
Καθοριστικής σημασίας για την ελληνική πλευρά αποτελεί η συμφωνία ή καλύτερα η διατύπωση για το χρέος. Και τούτο διότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να το παρουσιάσει ως αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που έκανε. Ομως δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.
Οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποδωθούν στην Ελλάδα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεν καρποφόρησαν, κυρίως εξαιτίας «του χειρισμού του θέματος».
Ετσι τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αναφορά, «μιας παραγράφου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για το ελληνικό χρέος, στη οποία θα περιγράφεται οι δεσμεύσεις των ευρωπαίων με πιο σαφή και πιο πειστικό τρόπο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τον Νοέμβριο του 2012. Οτι, δηλαδή, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.