Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βρετανικών συνόρων με τη Γαλλία στο λιμάνι του Καλαί εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις «απαράδεκτες σκηνές χάους», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τις αγωνιώδεις προσπάθειες των μεταναστών να περάσουν στη Βρετανία εκμεταλλευόμενοι την απεργία των ναυτεργατών.

«Εξετάζουμε κατά πόσον θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα σύνορα με επιπλέον προσωπικό, και μάλιστα συνοδευόμενο από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους», δήλωσε ο Κάμερον την Τετάρτη από το βήμα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Υπάρχει επίσης πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει όσον αφορά την περίφραξη όχι μόνο πέριξ του λιμανιού του Καλαί, αλλά και γύρω από την είσοδο του Eurostar και του Eurotunnel», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Το λιμάνι του Καλαί παρέμεινε κλειστό την Τρίτη, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών. Οι απεργοί απέκλεισαν επίσης και την είσοδο της σήραγγας της Μάγχης και απομακρύνθηκαν την Τετάρτη το πρωί έπειτα από αστυνομική επιχείρηση. Λίγο αργότερα ωστόσο επανήλθαν καίγοντας λάστιχα στις σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να κλείσει εκ νέου η σήραγγα και τόσο η εταιρεία Eurotunnel όσο και η Eurostar να διακόψουν τα δρομολόγιά τους.

Την όλη αναστάτωση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανεβούν στο πίσω μέρος φορτηγών που κινούνταν αργά, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους οδηγούς.